Световният ден на писателя (World Day of the writer) се чества в почти всички страни всяка година на 3 март. Учреден е на 48-ия конгрес на Международния ПЕН клуб (International PEN Club), проведен на 12-18 януари 1986 г.

ПЕН клубът е основан в Лондон през 1921 г. Името на организацията е акроним, образуван от първите букви на английските думи Poets - поети, Essayists - есеисти, Novelists - романисти. Интересното е, че съкращението в този случай съвпада с думата pen - в превод от английски - писалка.

Идеята за създаване на организацията е на британската писателка Катрин Еми Доусън-Скот. Първият председател на ПЕН клуба е Джон Голсуърти, а първите членове са Джоузеф Конрад, Елизабет Крейг, Бърнард Шоу и Хърбърт Уелс. През 1923 г. се е състоял първият международен ПЕН клуб конгрес в Лондон, тогава ПЕН центрове са били установени в 11 страни. Днес има в 130 страни.

В горичка до езерото Бърли Грифин в Канбера, Австралия, на 17 ноември 1997 г. е открит ПЕН мемориал с посвещението: „Духът умира при всички нас, които мълчим пред лицето на тиранията.”

Международната организация на писателите защитава принципите на свободната информация в рамките на всяка страна поотделно и като общност. Членовете според хартата трябва задължително да се противопоставят на посегателствата към свободното слова в каквато и да е форма в тези страни и общества, към които принадлежат, а така също и в целия свят, когато това е възможно.

Празникът се отбелязва в много държави не само като професионален за писателите, но и за журналистите, представителите на „четвъртата власт“. ПЕН клубовете се застъпват в защита на свободните медии и се борят срещу посегателствата срещу тях и цензурата в мирно време.

Българският ПЕН клуб (сега П.Е.Н. център) е създаден през 1926 г. с председател проф. Иван Шишманов. Той обединява около 40 именити български писатели: Елисавета Багряна, Дора Габе, проф. Александър Балабанов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Николай Лилиев, Тодор Влайков, Теодор Траянов, Стилиян Чилингиров, Николай Райнов, Йордан Стубел и др.

Председатели на Българския ПЕН клуб са били проф. Александър Балабанов, Дора Габе, проф. Богдан Филов, Анна Каменова, Леда Милева, Лиляна Стефанова, Богомил Нонев, Невена Стефанова, Георги Константинов, Бойко Ламбовски.

Из хартата на ПЕН клуба:

Литературата, независимо от националността и произхода си, не познава граници и трябва да остане като обща валута между народите, независимо от политическите или международни катаклизми.

При всякакви обстоятелства, и по-специално по време на война, произведенията на изкуството и библиотеките, са наследство на човечеството като цяло и трябва да бъдат оставени недокоснати от национална или политическа страст.

Членовете на ПЕН клуба трябва винаги използват влиянието си в полза на доброто разбиране и взаимното уважение между народите и да поемат ангажимент сами да направят всичко възможно, за да разсеят расовите, класовите и национални вражди, да се борят за идеала за човечество, живеещо в мир.

ПЕН означава да се спазва принципът на безпрепятствен пренос на мисълта в рамките на всяка нация и между всички народи, и членовете обещават да се противопоставят на всякаква форма на потискане на свободата на словото в страната им или към тяхната общност.

ПЕН клубът декларира подкрепата си за свободната преса и се противопоставя на произволна цензура в мирно време. Смята, че е необходимо на света да се постига по-високо организиран политически и икономически ред, и затова е наложително да може да прави критика на правителства, администрации и институции. И тъй като свободата предполага доброволно ограничение, самите членове обещават да се противопоставят на такива злини на свободната преса като невярна публикация, умишлена лъжа и изопачаване на факти за политически и лични цели.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 133 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.