ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН-България

 

В навечерието на Коледа членовете на българския ПЕН-клуб (филиал на световния писателски съюз) учредиха първата си литературна награда.  С почетен диплом и парична сума беше отличена Мариана Тодорова (1946), известен литературен историк, критик и издател.  И  както се изрази председателката на ПЕН-България, писателката Здравка Евтимова, наградата се присъжда за „..будното й, майсторско перо, което откликва на най- значимите събития в света на словото!” 

Мариана Тодорова е автор на редица книги: “Кръстьо Куюмджиев в българската литература” (2003), “Поемата Зелена игра на Иван Радоев” (2003), “Александър Геров. Самотникът” (2004), “Георги Господинов - от Гаустин до градинаря” (2009), “Физика на тъгата - като послание” (2012), “Почерци” (2015), “Почерци. Кн. 2″ (2018) , “Животът - нашата едничка страст. Александър Геров и Следовници (Литературнокритически очерк)” (2019) и др.

Мариана Тодорова е с големи, безспорни заслуги към българската култура.  Тя е доцент по Нова и съвременна българска литература в Института за литература към БАН. Управител Е на издателството за българска и световна литература “Карина-Мариана Тодорова” . За активната си издателската си дейност е отличена с международната  награда “Заслужил за полската култура” (2002), има номинации на португалските библиотеки (1997-2003) за разпространение на португалската литература по света.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 133 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.