Барабан

 

Целта на този полемичен текст към цялото изследване е да провокира дебат и да генерира идеи в помощ на сценичните изкуства в България, защото са в беда, както и обществото ни като цяло.

 

Над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. 

 

Сайтът е защитник на свободата на мисълта и обмена на идеи, на равенството и свободата като базисни човешки ценности.

 

То е само едно от над 140 издателства, които участваха в Алеята на книгата, но за него се говори повече, отколкото за всички останали. Различни организации обвиняват "Еделвайс" в нацистка пропаганда заради книгите, които издава, и настояват то да бъде изключено от книжни изложения

 

Това е недопустимо, още повече че в последните месеци имаше видима ескалация на антисемитизма. България е известна по света със спасяването на 48 000 евреи.

 

Преди 60 години Мартин Лутър Кинг държи реч пред огромно множество във Вашингтон. Днес тя е знакова за историята на САЩ. Дори тогава обаче присъстващите са усещали, че стават свидетели на нещо историческо.

 

Декларация на българския ПЕН център по повод програма "Преводи", която е отворена за кандидатстване в рамките на конкурсите към Национален фонд Култура (НФК)

 

В отворено писмо те обвиняват авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко в отвличането и измъчването на затворниците

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?