МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, "Програма "Христо Ботев"

Карол Шимановски е един от най-ярките представители на полската култура от първата половина на XX век и най-изтъкнатия и известен композитор след Фредерик Шопен. Многостранният му талант се разгръща в полето на музиката, литературата, изобразителното изкуство и публицистиката: той е композитор, пианист, педагог, музикален критик, пътешественик, изследовател на древните култури, писател, поет, либретист и художник, а неговата музика поставя едни от жалоните на полския национален музикален стил – той се смята за патриарх на съвременната полска музика. 

На 25 октомври от 19.30 ч. предаването "Студио "Музика" на БНР отдава дължимото на личността и творчеството на Карол Шимановски. През 2022 г. музикалният свят отбелязва 140 години от неговото рождение и 85 години от края на земния му път, а събеседник в предаването ще е един от изтъкнатите български изследователи на изкуството на Шимановски – доц. д-р Елена Каралийска – преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Потомък на голяма благородническа династия, Карол Шимановски се ражда на 3 октомври 1882 г. 

Богатото му музикално наследство се разгръща в областта на инструменталната, вокалната, кантатно-ораториалната музика и музикално-сценичните изкуства. През първия период на творческото му развитие, обхващащ ранните и младежки години до началото на Първата световна война, той е под значителното влияние на Шопен, към когото изпитва изключителен пиетет, както и на късноромантичната естетика и стилистика на композиторите Рихард Вагнер, Рихард Щраус и Александър Скрябин. В следващите години у него се засилва интересът към ориенталските и средиземноморските култури, а в музиката му се усеща влиянието на импресионистичната естетика и творчеството на Клод Дебюси и Морис Равел.

Третият и най-дълъг творчески период в живота му – от началото на 20-е години на XX век до смъртта му през 1937 г. бележи зрелия стил на композитора, в който той се обръща към пластовете на полския фолклор и работи за формирането на съвременно национално музикално изкуство. В този период Шимановски създава някои от най-известните си и изпълнявани и до днес творби като Четвъртата симфония, известна още като "Симфония кончертанте" и "Стабат матер", произведение, което му донася световна слава и се утвърждава като връх на композиционния му стил.

Освен разказа на Елена Каралийска за живота и творчеството на Карол Шимановски, в предаването звучи и негова музика в майсторската интерпретация на изявени световни и български изпълнители на нашето време.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"