МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, "Програма "Христо Ботев"

Карол Шимановски е един от най-ярките представители на полската култура от първата половина на XX век и най-изтъкнатия и известен композитор след Фредерик Шопен. Многостранният му талант се разгръща в полето на музиката, литературата, изобразителното изкуство и публицистиката: той е композитор, пианист, педагог, музикален критик, пътешественик, изследовател на древните култури, писател, поет, либретист и художник, а неговата музика поставя едни от жалоните на полския национален музикален стил – той се смята за патриарх на съвременната полска музика. 

На 25 октомври от 19.30 ч. предаването "Студио "Музика" на БНР отдава дължимото на личността и творчеството на Карол Шимановски. През 2022 г. музикалният свят отбелязва 140 години от неговото рождение и 85 години от края на земния му път, а събеседник в предаването ще е един от изтъкнатите български изследователи на изкуството на Шимановски – доц. д-р Елена Каралийска – преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Потомък на голяма благородническа династия, Карол Шимановски се ражда на 3 октомври 1882 г. 

Богатото му музикално наследство се разгръща в областта на инструменталната, вокалната, кантатно-ораториалната музика и музикално-сценичните изкуства. През първия период на творческото му развитие, обхващащ ранните и младежки години до началото на Първата световна война, той е под значителното влияние на Шопен, към когото изпитва изключителен пиетет, както и на късноромантичната естетика и стилистика на композиторите Рихард Вагнер, Рихард Щраус и Александър Скрябин. В следващите години у него се засилва интересът към ориенталските и средиземноморските култури, а в музиката му се усеща влиянието на импресионистичната естетика и творчеството на Клод Дебюси и Морис Равел.

Третият и най-дълъг творчески период в живота му – от началото на 20-е години на XX век до смъртта му през 1937 г. бележи зрелия стил на композитора, в който той се обръща към пластовете на полския фолклор и работи за формирането на съвременно национално музикално изкуство. В този период Шимановски създава някои от най-известните си и изпълнявани и до днес творби като Четвъртата симфония, известна още като "Симфония кончертанте" и "Стабат матер", произведение, което му донася световна слава и се утвърждава като връх на композиционния му стил.

Освен разказа на Елена Каралийска за живота и творчеството на Карол Шимановски, в предаването звучи и негова музика в майсторската интерпретация на изявени световни и български изпълнители на нашето време.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 210 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.