Излезе юбилейно издание на литературното списание „Ах, Мария”. То е по повод 25-годишнината му. Главният редактор Румен Баросов и екипът, направил броя Аксиния Михайлова, Цветанка Еленкова, Ясен Атанасов, художник Андрей Кулев и дизайн Ася Кованова припомнят, че на 17 декември 1990 г. в ресторанта на филмовите дейци в София се е състояла премиерата на първия брой. 

Списанието е дело на литературни маниаци и е за обсебени от качествените текстове читатели.

„Ах, Мария. Списанието, което направи от плагиатите автори, а авторите си известни. Публикува над 628 от тях на 4624 страници. Започна да излиза като списание за литература и други наслади. През 1990 г. „Ах, Мария” е мит. Което значи, че може би не съществува. Явно не е така, щом държим хартиеното издание в ръцете си. Друг е въпросът доколко издание, което се появява само в юбилейни годишнини, може да се нарече списание, а не клони към алманах или нещо друго. Такива са условията в България. Защото смъртта на толкова списания след 1990 година и реалното функциониране само на няколко, които можем да преброим на пръстите на едната си ръка, не е предизвикана от пазара, както се опитват да ни убедят, а от липсата на политики за култура на Министерството на културата. От липса на интерес на държавата ни към културата, казано без евфемизъм”, заяви за БНР главният редактор Румен Баросов.

Стари броеве на списанието могат все още да се открият в антикварните книжарници.

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.