"Архивът на Бах в Лайпциг" купи 59-те тома от първото Бахово издание, което някога е принадлежало на Густав Малер, съобщи classicfm.bg. Изданието е публикувано в Лайпциг през 1851 г. по поръчка на Баховото общество (Bach Gesellschaft).

Четири от тези томове (Коледна оратория, Изкуството на фугата, Оркестрови сюити, Цигулкови сонати) съдържат обширни обяснения, написани лично от композитора, както и някои партитури с аранжимента му на „Гавот“ от Оркестрова сюита №3  в ре мажор на Бах BWV 1068 (през 1909 г. Малер подготвя тази Бахова сюита за симфоничен оркестър, като частите са вдъхновени от увертюрите в третата и четвъртата оркестрови сюити BWV 1068 и 1069). 

Престоят на младия Малер в Лайпциг (1886-1888) като Капелмайстор в Общинския театър на града вероятно е довел до срещата му с Баховата музика. През ХIX век германският град е епицентър на култа към Бах, след като през 1839 г. Менделсон преоткрива Матеус Пасион.

Пълното издание на Bach Edition се състои от 61 тома. Том IV (Матеус Пасион) и последният, публикуван след смъртта на композитора, липсват в библиотеката на Малер. Колекцията е наследена от неговата вдовицата Алма Малер и по-късно от дъщеря му Ана (1964) и внучката му Марина Фистулари-Малер (1988). През 1992 г. те са придобити от частен колекционер по време на търг, проведен от аукционната къща Sotheby’s в Лондон.

От сега нататък новият собственик на ценното издание ще бъде Архивът на Бах в Лайпциг, който позволява за първи път публичен достъп до тези материали за музикални изследвания. Покупката е възможна благодарение на средства, осигурени от благотворителни организации, културни фондове и множество дарения от частни лица. Архивът на Бах планира да покаже томовете като част от специална изложба в Музея на Бах в Лайпциг.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Аз винаги много съм пушил, пил и обичал. Всъщност съм живял не твърде дълго, но прекалено активно. Един ден Железният рак ще ме отнесе. Тогава ще съм умрял от прекалено много живот.“

 Иън Флеминг, английски писател, роден на 28 май преди 114 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.