Актьорът Мариус Донкин отбеляза 70 години с моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ на сцената на Народния театър. Специално по този повод в София пристигна авторът на пиесата – световноизвестният писатели драматург Ерик-Еманюел Шмит. 

Ето какво той сподели пред БНР:

„Много съм щастлив, че съм тук - в Народния театър, до моя приятел Мариус Донкин. И ще ви кажа защо. Ние сме познаваме от няколко години. Той играеше господин Ибрахим във Варна, на открито, на фестивал на камерната форма. Тогава си дадох сметка, че той е голям актьор.Когато застанеш срещу актьора, няма значение на какъв език играе - български или полски. Разбираш, че е велик актьор. Защото той играе текста, имайки дълбоки свои вътрешни причини.

Има битки, които никога не се печелят – битката на интелигентността срещу глупостта никога не се печели.Както и битката на толерантността срещу агресивността и нетолерантността също не се печели. Но трябва да се продължат тези битки. Те никога няма да постигнат победа, но красотата им не е в победата, а в причината за тези битки. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото то води до агресивност и нетолерантност. Това всъщност разказва „Господин Ибрахим и цветята на Корана” – срещата на едно еврейско дете с един арабски бакалин. Аз всъщност разбрах какво съм направил едва когато пиесата се игра в Бейрут,  Ливан, в продължение на една седмица. Всъщност какво виждаше публиката – един християнин на сцената, който играе любовта и срещата между евреин и мюсюлманин и хората плачеха.Плачеха защото така те виждаха тяхна мечта - каква да стане със страната им, страната им каквато е била по-рано и за която се надяват един ден отново да стане. И всъщност идеята, която ние трябва да прокарваме, е, че никой не трябва да бъде сведен до една единствена идентичност.”

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си