КРАСИ ГЕНОВА, "КАПИТАЛ"

Създателката на сайта Brain Pickings Мария Попова избра да представи дебютната си книга Figuring (издателство Pantheon) в компанията на любимите си писатели Елизабет Гилбърт и Нийл Геймън. На премиерата в културния център Pioneer Works в Бруклин, актрисата Аманда Палмър прочете избрани стихове на Геймън. Ако познавате Мария Попова, ""куратор на интересното", и нейното суперуспешно творение – енциклопедичния сайт Brain Pickings, създаден през 2006 г. (сред чиито абонати са личности като актрисата Миа Фароу и създателката на "Хъфингтън поуст" Ариана Хъфингтън), сте наясно, че съдържателният микс от теми, истории и идеи е запазеният знак на родената през 1984 г. българка, която от години живее в Ню Йорк и вече извоюва своето място в интелектуалните кръгове там.

Първата й книга Figuring изследва противоречивостта и комплексния характер на любовта в човешкия живот, съчетана с вродения стремеж към търсене на истината и смисъла. На 592 страници Мария Попова е успяла да събере в интелектуален калейдоскоп значими личности от областта на литературата, астрономията и философията. И авторката, и персонажите в книгата са избрали да живеят живота си, отворени за знаците на съдбата и необяснимите неща.

"Избрала съм няколко исторически фигури, които очертават тази нагласа в продължение на четири века. През личните истории на група хора на изкуството, философи, откриватели, голяма част от тях жени, които провокират общественото мнение не само с работата, но и със сексуалността си, откривам способността им да разбират и да споделят мистичния език на Вселената. Сред тях е Мария Митчъл, която проправя път за жените астрономи, скулпторката Хариет Хосмър, която прави същото в областта на изкуството, литературната критичка Маргарет Фулър – искрата на феминистичното движение. И разбира се, моята любимка – Емили Дикинсън", казва за първия си литературен опит Мария Попова.

Figuring започва с германския математик и астроном Йохан Кеплер (1571 - 1630). Откривателят на законите за движение на планетите е обявен за еретик и прокуден от родния си град, но не спира нито за миг да търси обяснение на многобройните загадки в живота и Вселената. На този постоянен стремеж не устояват и останалите герои в книгата, а сред тях са Ралф Уолдо Емерсън, Чарлз Дарвин, Елизабет Барет Браунинг, Херман Мелвил, Фредерик Дъглас, Натаниел Хоторн и Уолт Уитман.

В сайта си Мария признава, че единствената причина да напише Figuring е желанието да събере своите натрупани знания и открития на едно място в книга, която живее динамичен живот, като постоянно вдъхновява читателите си.

Интересът на Мария Попова към книгите не е случаен. Израства в семейство на библиотекарка, а любимата й баба добавя към тази детска страст и безкрайния интерес към енциклопедиите и онези малки зрънца знание, които могат да провокират любопитството на малкото дете под формата на игра.

Преди да се превърне в Brainpicker, Мария е възпитаничка на Американския колеж в София. После завършва Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации". Идеята за Brain Pickings идва през 2006 г., когато работи за рекламна агенция във Филаделфия. "Реших всеки петък да изпращам по един кратък имейл на всички от агенцията, който съдържа пет линка към интересни неща от сфери извън рекламата – малко известен немски филм от 50-те, творчеството на талантлив млад фотограф, последните новини от невропсихологията... И за мое голямо учудване колегите започнаха да препращат тези имейли на свои приятели от най-различни професии – адвокати, инженери, компютърни специалисти. Това ми подсказа, че има интелектуален пазар за този вид разнородна, но кураторски подбрана интересност", обяснява Попова в интервюто си за "Капитал Light" от май 2010 г.

Инициативата й се радва на голям успех в екипа и Мария събира кураж да добави в пренаситената с информация и шум глобална мрежа своя блог Brain Pickings. По онова време тя пуска всекидневно от трийсет до петдесет съобщения в Twitter за най-интересните неща в интернет и пише като журналист на свободна практика за списания като Wired UK и Smithsonian Magazine, сайта Design Observer и този за онлайн журналистика на Харвардския университет Nieman Lab.

Brain Pickings може да се преведе свободно на български като "мозъчни подбори" и постовете първо привличат окото с разнообразието, а после задържат вниманието със своята задълбоченост.

През 2010 г. Мария Попова вече е най-известната българка в социалната мрежа за микроблогинг Twitter с внушителните 18 000 последователи. Днес кратките й съобщения до 140 символа са следени от почти 886 000 души – лоялна публика, която цени усилията и умението на Мария Попова да превръща находките си в запомнящи се четива. Тези, които я познават, смятат, че тайната на успеха й се крие в нестихващото любопитство, целеустремеността, желязната дисциплина и себеусъвършенстването.

Проектът Brain Pickings остава независим и се самоиздържа от дарения на благодарни последователи.

Няколко дни преди представянето на Figuring в Бруклин, авторката на "Яж, моли се и обичай" Елизабет Гилбърт сподели с хилядите си почитатели в Instagram един спомен:

"Преди много години, слушах интервю на Хауърд Стърн. Той каза нещо много мъдро, което няма да забравя никога. Каза: "Ако искате да сте щастливи, опитайте поне веднъж в седмицата да намирате време да оставате насаме със себе си. Вземете си вестник или книга, идете в някое кафене, настанете се на по-слънчево място и четете. Четете. Много често нещата са прости. Няма нужда да биете път до края на света - пътувайте, откривайте, споделяйте и живейте чрез книгите. Четенето е безценен подарък."

Това е и една от мисиите на Figuring – щастие и полза от самовглъбяването, когато предразсъдъците и страхът изчезват и всички неусетно ставаме творци.

 

--------------------

За пръв път за Brain Pickings се заговори широко в началото на 2010 г., когато журналистът Ник Билтън описа в статия за NYTimes тенденцията все повече хора да черпят всекидневните си новини от споделяното от приятели и познати в социалните мрежи. В текста той похвали Мария Попова за отличното съдържание и я причисли към хората, които умеят да откриват стойностни неща в безбрежния информационен поток. От днешна гледна точка много от идеите на статията изглеждат очевидни, дори остарели, но преди девет години публикацията предизвика важен дебат какво представлява онлайн кураторството и нужно ли е то. Терминът, използван от Мария да обясни същината на филтрирането и споделянето на информация в интернет - controlled serendipity (нещо като "неслучайна случайна находка"), стана част от дигиталния сленг.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„В живота, както и в изкуството, аз мога да се справя със себе си и без Господ Бог. Но не мога да съществувам - аз, страдащият човек - без нещо по-голямо от мен, нещо, което изпълва целия ми живот - без творческата сила.“

Ван Гог, холандски художник, роден на 30 март преди 170 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Тихословия = умотворение

 

"Тихословия" е новата книга на Анго Боянов

Непреглътнатите думи-камъчета на Марин Георгиев

 

Може би Марин Георгиев не подозира, но той по параболичен начин е обяснил замисъла на книгата си чрез своята рефлексия за фрагментите на Атанас Далчев

За Шекспир, уличното куче и любовта, без която не можем 

Най-ценното достижение на „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов е всепобеждаващата сила на емпатията