Сдружение „Изкуство днес“ откри в Пловдив 29-то издание на Седмица на съвременното изкуство – "След войната", с акция на художника Димитър Келбечев, който успя да сложи кавички на думата „освободителка“ в надписа на паметника „Альоша“. 

Официалното откриване се състоя в събота – 9 септември, с пърформанса „Пропаганда“ на известната руска визуална артистка Олга Володина, която напоследък живее в България. 

В галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) кипят последни приготовления преди посрещането на посетители. Наталия Залозная от Беларус, принудена да напусне родината си заради режима там (живее в Белгия) представя „Картина в розово“ – иронична реплика на известна снимка на войници, които си честитят победата в края на Втората световна война (по Питър Бърнстейн). Хлябът на истината „паляниця“, направен от украински речни камъни, поднася украинската артистка Жана Кадирова, която представи тази инсталаци и на Венецианското биенале. Другото украинско участие е на Алла Георгиева (живее в България) с инсталация от текстилни пана, съшити от камуфлажни тъкани. Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев) провокират с инсталацията си от висящи модули, наречена „REM“ – „бързият“ сън на човешкия мозък – алюзия за съня на разума и раждащите се чудовища.

В своето видео Севдалина Кочевска е превърнала оръдейните дула в детска люлка, Надя Генова е „фотографирала“ синьо небе с понесени от незнаен вихър отпадъци.

Какви следите оставя желязната „разходка“ на верижна техника върху най-твърдия метал – стоманата демонстрира Иван Иванов. Наташа Кюпова е нарисувала огнена карта на света и е маркирала в златно малки петна на страните, които никога не са воювали. Емил Миразчиев (участник и куратор на изложбата) е монтирал две дузини светофари, светещи в синьо и жълто като символ на надеждата на артистите тази война и войните изобщо да спрат. 

Седмицата на съвременното изкуство - "След войната", продължава до 5 октомври и е с вход свободен. Проектът се осъществява с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „Култура“ програма „Мобилност“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?