Огнян Стамболиев преведе и предостави на SKIF откритото писмо на руския писател, публицист и редактор Константин Натанович Боровой до своите сънародници. То е провокирато от войната на Русия с Украйна.

Боровой (73) е и предприемач и политик, бивш депутат на държавната Руска федерация, председател на Партията на икономическата свобода и Партията на Западния избор. През 2014 г. емигрира в САЩ. Автор на 6 книги. Като критик на режима на Путин органите на ФГБ/КГБ го следят години наред и правят няколко опита за убийството му. 

ПИСМОТО

Приятели, сънародници мои, имам какво да ви кажа искрено и направо, защото душата ме боли!

1. Разберете веднъж завинаги, Русия е държава агресор и е такава през цялата си история още от времето на Иван Грозни.

2. СССР се разпадна, защото никой не вярваше и не искаше да седи под властта на Москва. Всички съюзни републики или „колонии“ на Кремъл  бяха държани със сила.

Като изчезна властта, се оказа, че цялото това "братство на народите", всъщност, никога не е съществувало.

3. Няма да е възможно, както си въобразява диктатора от Кремъл, СССР да се върне по какъвто и да е начин.

Затова всяка бивша република или съветски сателит бяга в НАТО, защото не знаят с каква ограда ще се оградят от вас, мили мои.

Така че тези републики и източноевропейски сателитни държави получиха цялата воня, която идва от Кремъл през последните 100 години поне. Да не казвам повече!

4. Никой не се страхува от руските ядрени оръжия и разни истерии от нейните кресльовци, че ще „разтаковат фамилията му“!

Искам да ви напомня, че дори и Путин да пропълзи към ядрения бутон, Русия няма да я бъде след това в рамките само на 30 минути.

Всъщност, той не е способен вече на нищо, освен да унищожи Русия и света.

И целият свят вече разбра отлично какъв е той всъщност - един изостанал див папуас от Третия свят с претенции за величие. Нов Петър Велики, Сталин, Иван Грозни!

Вялата вечеря с неговото участие в света отдавна приключи.

5. Украйна води напълно законна и справедлива война за своята териториална цялост, достойнство и право на самоопределение. А вие извършвате геноцид там!

Не знам дали Украйна ще бъде образцова западна държава със силна икономика, но съм убеден, че  ще бъде независима европейска държава.

И никой няма да завладее Крим обратно. Знаете защо – защото по един или друг начин Крим или ще бъде върнат, или някак си ще разреши този спор чрез компенсация.

Русия няма да успее да го задържи за дълго. Докато оставите Путин да се наиграе, похарчете още 200 милиарда долара за тази дупка и надуйте бузите си важно - краят е неизбежен. Въпрос на време е.

6. Путин и неговата клика са доста изкусни интриганти, офицери от КГБ, бивши комунисти, експроприатори на чужда собственост и преди всичко палачи и убийци.

Ще кажа това, което те наистина никога не са били и няма да бъдат – строители на нормална държава и икономика.

Всички постижения на Путин са глобалната конюнктура с потреблението на газ и нефт, която е успешна за неговата допотопна икономика.

Сега тя явно се променя пред очите ни. Защото чудесата са свършили или свършват.

Кога ще експлодира и как ще експлодира, не знам. Но определено ще духа. Съмнения? Бързо прелистваме историята и си спомняме СССР, който загина през 1991 г.!

7. Не,  днес никой вече не се интересува от Русия.

Тя заема последното място в интересите на нормалните хора.

Защо – защото тази държава не принадлежи към цивилизования свят.

Тя е някакво голямо празно и диво място някъде в Далечния север с мечки и водка.

8. В Русия няма величие, в нейната култура, икономика, постижения, хора.

Имало отделни силни епизоди и пробиви, но на ужасна цена, да, имаше отделни велики писатели и музиканти, учени и открития.

Но това са епизоди от една много дълга и общо- взето сива история.

Можете да се хвалите цял живот с Гагарин и Лев Толстой, архитектурата на катедралата Василий Блажени с някои други неща. Но това е вече е отдавна в миналото. Далече от днешния ден.

9. За справка – Сталин беше много по-лош от Хитлер. Той е може би най-кървавият диктатор в човешката история. Хитлер не убиваше своите, докато Сталин не пожали поне 20 милиона, а и Путин хвърля своите като пушечно месо в тази варварска агресия.

Да, и Путин изгради и постигна своите постижения, като унищожи цяла държава. Най-добрите й хора.

И затова можете да продължите да се гордеете с този „ефективен мениджър“, чиито ръце са до лактите в кръв.

Не може да има по-голяма проява на идиотизъм. Само тогава не се учудвайте, че ви смятат за роби.

10. Не, в Русия няма нищо интересно нито за мен, нито за хиляди други и никога няма да бъде. Защо? Защото все още нищо не се е променило в мозъка.

Те, новите руснаци, построиха няколко небостъргача, сложиха по-модерни дрехи върху мръсното си тяло, седнаха в модерните коли,  инсталираха компютри у дома си.

Но в мозъците, тъй като бяха лъжици, те си останаха същите неуки варвари. И изобщо не ми е интересно да го гледам.

11. Да, руските военни и техните поддръжници свалиха малайзийския самолет с холандците на борда, и да, Кремъл и неговите поддръжници убиха Немцов и други опозиционери, кореспонденти, банкери, интелектуалци, просто хора, които мечтаят за свободна Русия. Прогониха хиляди от родината им…

Вие и вашите любими власти тровите, стреляте, бесите невинни хора. Сваляш пътнически самолети пияни и след това две-три седмици дори не позволяваш да се съберат гниещите тела на мъртвите.

И да, вие ограбвате тези убити пътници, за да намерите непокътнат iPhone или пръстен от пръста си, за да помогнете на алкохолици и гангстери от Донецк.

12. Вашата лъжа, лакеи на този престъпен режим, вече е известна и разбрана от целия свят, следователно просто не е нужно да казвате нищо повече. Просто замълчете и се засрамете, ако не смеете да направите нещо добро за нашата изстрадала Русия!

Юни, 2022, Ню Йорк

„Предполагам, че често играя лошия, защото не изглеждам обикновено. Изглеждам малко жесток.“

Уилям Дефо, американски актьор, роден на 22 юли преди 69 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...