НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, nslatinski.org

Чух от путинофили абсурдната теза - когато Украйна мобилизирала своите мъже никой не надигал глас, а като направила това Русия - се вдигнал такъв шум!

Тезата е абсурдна и напарво тъпа.

Украйна мобилизира своите мъже, за да брани независимостта си, свободата си, териториалната си цялост и своето съществуване.

Русия мобилизира своите мъже за да води нагла, агресивна, цинична и престъпна война.

Но чух от путинофоби също абсурдна теза - мъжете в Русия бягали в чужбина, къде били тяхното величие и великоруска гордост!

Тезета е абсурдна и донякъде жестоко несправедлива.

Русия води нагла, агресивна, цинична и престъпна война. Разбира се, че нормалните мъже няма да искат да участват в нея и да гинат за идиотията на бункерския Цар Плъх, заради бесовете на този Злодей.

Какво могат да сторят мъжете, освен да напуснат страната? Да се оставят в лапите на кагебистките безмозъчни репресивни сили?

Вие какво бихте посъветвали вашия син или внук ако някога, да кажем, Израждане иска да го прати на нагла, агресивна, цинична и престъпна война? Естествено, че ще му кажете - бягай сине и се спасявай!

Да, знам, ще кажете - вместо да бягат, мъжете да протестират! Не е нито лесно, нито леко това. Братът на мой приятел е протестирал преди няколко години и сега бъбреците го болят от побоите, половин човек е. А какво е видял не е за вярване и описване!

Защото руските затвори са страшни, мизерни, средновековни и пълни с плъхове и друга гризаческа паплач. Защото в тях не лекуват болните, а ги оставят да гният. Защото там храната е ужасна, често с гнусни бели червеи. Защото в затворите и следствените изолатори урките, криминалните престъпници играят с властта както по сталинско време и бият, насилват, изнасилват и убиват иначемислещите по поръчка на властта.

Не говерете за Русия абстрактно, от дивана в хола. Това е психически увредена и физически непълноценна държава с чудовищни състояния в нейните неосветени дворове. Това е държава, която живее едновременно в 21 и в 12 век.

Да, за мен истински мъжкото поведение на руснаците е да се протестира. Но отчитам реалностите, отчитам промитите мозъци на мужиците, алкохолизираното обществено съзнание, великоруските фантасмагории, както и жестоките страдания, които е преживял народът (народите) в Русия. Октомврийският кървав преврат, братоубийствената гражданска война, унищожаването под нож на НЕП-а, зловещата колективизация, чудовищният гладомор, сталинските кошмарни репресии, адът на концентрационните лагери, колосалните навярно 40 милиона загинали през Войната, свирепостта на психушките.

Трудно може да се намери по-изстрадал народ от руския, по-увреждан и увреден народ от него в резултат на всичките тези зловещини. Затова в своето съзнание рускиятнарод има болни сиви зони на безпросветност, тъмни петна на анормалност, бездни на непомерна горест.

Приемете - бягството на мъжете от страната Е позиция, то Е отговор, то Е решение, то Е присъда над режима.

Преди да му се присмеете на това бягство, постарайте се да го разберете и да осъзнаете цялата екзистенциална драма на бягащите. Зарязали жени и деца, майки и бащи, любими развлечения и места, обичаен и подреден живот. Всичко за тях е рухнало и не се знае дали рухването е поправимо и какво ги чака в близко и не толкова близко бъдеще...

За всичко се плаща! За всяко безумие на властниците плащат обикновените хора. Вижте филмите от 30-те години в Германия.

Милиони фанатично екзалтирани германци приветстват своя фюрер и припадат от възторг в краката му.

Само след няколко години половината от тези милиони - мъжете, биват избивани като кучета из руските степи и в Сталинград, умират от глад и безчовечно отношение в руските концлагери.

Само след още няколко години другата половина от тези милиони - жените, биват зверски, садистично, животински и безпощадно изнасилвани и то многократно, от части на Червената армия при нахлуването й в Германия.

Бягството на руските мъже в чужбина е също плащане на цената за всичко до войната срещу Украйна и за войната срещу Украйна.

Да, това е така. И все пак не се присмивайте на бягащите! Не се знае дали някой ден и ние няма да сме бягащи.

Нищо не се знае. По-точно, както казват в Перник - не се знае знае ли се...

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Понеже всяко правителство, което управлява без съгласието на управляваните, по дефиниция представлява робство.“

Джонатан Суифт, ирландски писател, роден на 30 ноември преди 356 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие