"Свободна Европа"

Юрий Керпатенко е главен диригент на музикално-драматичния театър "Николай Кулиш" в окупирания от руската армия украински град Херсон. Когато руските военни отиват при него и искат да участва в концерт, който да покаже колко добре се живее в окупирания град, 46-годишният мъж отказва. Отиват втори път, но той пак отказва. Накрая отиват не за да го убедят, а за да го убият.

Новината за убийството на Керпатенко обиколи света и предизвика гневни реакции. Към първоначалното съобщение за смъртта му украинските медии добавят още един факт - че той е бил застрелян с автоматично оръжие през вратата на апартамента си в Херсон.

Украинската прокуратура съобщи, че е започнала разследване на убийството.

"Ще дойдем при теб отново"

Всичко започва, след като Керпатенко отказва да участва в концерт в прослава на съжителството между руската армия и хората в окупирания град, съобщи украинското министерство на културата.

В концерта на 1 октомври - Международния ден на музиката, трябвало да участва камерният оркестър "Гилея", чийто главен диригент е Керпатенко.

Представители на руските служби за сигурност няколко пъти посещават дома му и провеждат разговори, в опит да го убедят, но той така и не се съгласява.

"В навечерието на убийството му, след като получиха нов отказ, те казаха: "Ще дойдем при теб отново"… Върнаха се и просто го застреляха там. Бих искала цяла Украйна да знае за това", написа след убийството му кореспондентката на украинската телевизия TSN Олена Ванина.

Членовете на семейството извън Херсон са загубили връзка с диригента през септември, се казва в съобщението на украинската прокуратура.

"Каза им в лицето всичко"

Интересът на руските сили към Херсонската филхармония се проявява още през пролетта. За неин ръководител е назначен Владимир Яценко - бивш директор на Двореца на културата. Дясната му ръка е Надежда Ситар - дългогодишен художествен ръководител на филхармонията, която подкрепя руската власт, пише платформата за независими кримски журналисти INжир Медиа.

От април Ситар активно агитира херсонските музиканти и артисти да сътрудничат с назначените от Русия власти. Според съобщения в социалните мрежи някои от тях дори са били заплашвани. В резултат Ситар попада в "базата данни за предатели", в която украинците събират информация за хора, които активно помагат на руската власт.

В средата на лятото окупационната администрация възлага на Ситар и Яценко да организират празничен концерт в Херсон на 1 октомври с известния местен камерен оркестър "Гилея". Идеята е да бъде представена една идеализирана картина на живота в града - хората си почиват, ходят на концерти и са доволни. Това събитие е и една от точките в плана на Службата за информационно-психологически операции на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия.

За да се събере камерен оркестър, който е от минимум 16 души, и да се направи концертна програма с него, е необходим диригент. Тук обаче възниква трудност - диригентът Керпатенко упорито не се съгласява, когато Ситар и Яценко многократно го молят да участва в концерта.

Служителите на ФСБ започват да посещават апартамента на Керпатенко. Въпреки заплахите, диригентът отказва и накрая е застрелян.

В крайна сметка концертът за Международния ден на музиката се състои. Само че няма камерен оркестър. На сцената на Херсонския колеж по музикално изкуство назначената от Москва администрация извежда "струнен квинтет" - едва петима музиканти от бившия състав на "Гилея", които са се съгласили да участват.

Проруската администрация е възприемала Керпатенко като запалаха не само заради отказа му да участва в концерта, а и защото той е рускоговорящ, израснал е с руската култура и музика и има приятели в Русия, казва журналистът Олег Елисеев, който предложи филхармонията да бъде кръстена на диригента. Керпатенко активно поддържа страницата си във Фейсбук, където осъжда действията на руските военни.

"Този факт се оказва особено дразнещ за руските служби", добавя Елисеев. "Той каза в лицето на окупаторите всичко, което мисли за тях, съзнавайки възможните последици, и умря непокорен."

"Подчини се или умри"

Много украински и чуждестранни творци осъдиха убийството на Юрий Керпатенко.

"Политиката на Русия "подчини се или умри" срещу артистите, не е нова. Това е стогодишна история", коментира финландско-украинската диригентка Далия Стасевска.

Диригентът Семьон Бичков - музикален директор на Чешката филхармония, който е напуснал Русия още през 70-те години на миналия век, определи действията на руските сили като "чист геноцид".

"Трагичната ирония на това е, че се говори за превъзходството на руската култура, за нейния хуманизъм. А убиха човек, който всъщност внася красота в живота на хората. Това е отвратително", добави той.

"Не можем и не трябва да свикваме с бруталните убийства на ярки, талантливи и смели хора, чиято единствена вина е, че са украинци", каза известната украинска писателка Виктория Амелина.

Тя припомни, че Николай Кулиш, украинския драматург, на когото е кръстен театърът, в който работи Керпатенко, също е бил убит, но в други времена:

"Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 г. край Сандармох заедно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е застрелян в дома си в Херсон през октомври 2022 г.".

Юрий Керапатенко не е първият убит украински музикант. В резултат на руския обстрел в Киев още на 26 февруари 43-годишният Артьом Дацишин - солист на Националната опера на Украйна, е тежко ранен и умира на 17 март. По същото време театралната актриса Оксана Швец загива по време на нощна ракетна атака срещу жилищни сгради в Киев.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Песни като „Running Scared" и „Pretty Woman" са за взаимната любов. Но слушателите не мислят така. Вероятно в гласа ми има винаги някаква тъга, меланхолия, какво да правя.“

Рой Орбисън, американски музикант, един от пионерите на рокендрола, роден на 23 април преди 88 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си