Американският център към Столичната библиотека и издателство "Жанет 45" ще представят фотожурналиста Кристофър Окиконе и фотоалбума "Украйна: Война и престъпления" на 13 юни, четвъртък, от 19 часа. Водещ на премиерата е издателят Манол Пейков.

Кристофър Окиконе е известен с отразяването на конфликти и човешките жертви, които те причиняват, със специален фокус върху Украйна. От 2014 г. той документира дълбокото въздействие на руската агресия в Украйна, заснемайки често мъчителни кадри, които печелят световно признание. От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година Кристофър Окиконе работи за Stern, The Wall St. Journal, The Atlantic и Bloomberg. Част от фотографиите Окиконе  са публикувани в "Украйна: Война и престъпления".

Първото издание на фотоалбумът, което излиза през юли 2023 г. на английски и украински език (с издател FotoEvidence), е отличено като най-добра книга на Международните награди за фотография и със сребърен медал от наградата "Антем" в категория "Човешки и граждански права".

Книгата включва творби на 93-ма фотожурналисти от 29 държави. Съставител е Светлана Бахчеванова. Преводът от английски е на Милена Попова.  

"Украйна: Война и престъпления" разказва за действителността отвъд новините – лични истории на оцелели след руското нашествие в Украйна, както и свидетелства за извършените жестокости. Нерядко фотографите, чиито творби са включени в тази книга, са сред първите хора, влезли в освободените селища. Освен интимни истории за преживяното от обикновените украинци, книгата разказва и за различни аспекти на войната из цяла Украйна – тя е  свидетелство за разрушенията, цивилните жертви и престъпленията, извършени на украинска земя", разказват от "Жанет 45".

Фотоалбумът не е подходящ за разглеждане от деца без родителски надзор, предупреждават от издателството.

Изданието съдържа 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и чернобели фотографии и 38 кратки журналистически есета. То е с размер 200×320 мм, с твърда корица, двуезична (на български и английски език). Издание е съвместен проект на "Жанет 45" и Фотоевидънс – асоциация и издателска къща, базирана в Монпелие, Франция, която се занимава с документална фотография, с фокус върху човешките права и социалната и екологична справедливост.

Всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат преведени по сметка на фондация "Манол Пейков и приятели" и ще бъдат използвани за дарителски каузи, свързани с Украйна.

Цената на книгата е 100 лева. и ще се продава само онлайн – на сайта на "Жанет 45" – и на специални събития, свързани с представянето й. 

„Като малък исках да бъда горски рейнджър или въглищар, само не и като баща ми, който работеше в офис.”

Харисън Форд, американски актьор, роден на 13 юли преди 82 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...