СЕГА

Шестокласничката от град Ефремов, Тулска област нарисувала антивоенна рисунка. Баща й, който я отглежда сам, е обвиняем по дело за "дискредитация на армията" заради рисунката. В момента Маша Москальова е пратена в приют, а бащата е под домашен арест. Изданията "Спектр" и ОВД-Инфо" разказват историята на Маша и баща й.

Алексей Москальов е на 54 г. Развъжда декоративни птици, дъщеря му учи в местното училище N9. Алексей отглежда Маша сам, майка й ги е напуснала, когато момичето било на 3 г. 

Миналия април една от учителките на Маша казала на учениците да нарисуват рисунки в подкрепа на руската войска в Украйна. Маша нарисувала руското и украинското знаме, на руското пишело "Не на войната", на украинското "Слава на Украйна", на рисунката има и жена с дете, над чиито глави летят ракети откъм Русия. 

"И така започна всичко. Педагожката изтичала при директорката, която извикала полиция. Учителката по рисуване веднага заплашила дъщеря ми. Маша успяла да излезе от училище, прибра се задъхана вкъщи: Татко, едва не ме арестуваха, нарисувах рисунка!". Беше много уплашена, обещах й да отида на другия ден с нея в училище и да я чакам там до края на часовете", разказва Алексей. 

На другия ден в училището, когато директорката видяла Алексей, извикала полиция. Те дошли заедно със социални работници. Маша и баща й ги повели към полицията. На баща й съставят протокол за дискредитиране на руската армия и коментари в социалните мрежи. Глобили го с 32 000 рубли заради коментар в  платформата "Одноклассники" "Армията на Русия. Насилници край нас". 

Същата вечер Маша казала на Алексей, че се страхува да отиде на училище. Той я убедил, че няма страшно. Тя отишла на училище, малко след това позвънили на Алексей. Съобщили му, че от службите за сигурност са взели Маша и той трябва да се яви в училището. "Хукнах. В училището ме пресрещнаха ченгетата. Казах, че разпитват Маша в съседен кабинет. Три часа и половина ми говориха, че не мога да възпитавам детето си, че ще ми я вземат, а мен ще ме вкарат в затвора", казва Алексей. Оттогава Маша не е ходила на училище. А в навечерието на Нова година дошли полицаи да правят обиск в дома им. Над 12 души - полицаи и служители по сигурността, нахлуват и започват да обръщат мебели, да свалят картини от стените, иззели 3150 долара и 215 000 рубли. Направили снимка на антивоенната рисунка на Маша. Маша  я закарали в приют, а баща й на разпит в службите за сигурност. Алексей твърди, че са го удряли в стената и в пода, после пуснали руския химн и увеличили музиката на макс в продължение на два часа и половина. Показали му пост на дъщеря му в социалната мрежа "В контакте", където пишело "Нашите момчета умират без да се щадят", там Маша отвърнала "А за какви пари умират там - за 200 000 на месец или малко повече?". 

Този ден Алексей става обвиняем по дело за дискредитиране на армията, защото за втори път се изказвал по повод т.нар. спецоперация. За това му е повдигнато криминално обвниние, за което се предвижда затвор. 

Алексей го заплашват 3 години затвор. Това не е първият случай от началото на войната на преследване на ученици, които не подкрепят войната. "ОВД-Инфо" има сведения за осем случая, но никъде не се води надеждна статистика по въпроса. 

„Динята е отлична храна: едновременно ядеш, пиеш и се измиваш.“

Енрико Карузо, италиански оперен певец, роден на 27 февруари преди 151 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков