Отворено писмо до министър-председателя на Република България Кирил Петков от Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев:

"Нямам честта да ви познавам лично, но гласувах за вас, защото вие застанахте и казахте „мен не ме е страх“, защото вярвам, че сте човек с чисто сърце! Също като моя баща Желю Желев!

Нямам амбицията да се занимавам с политика, това писмо го пиша като дълг към баща ми - първия некомунистически, свободно избран президент на България, философ, учен и убеден демократ. Човек с идеи и визия. Благодарение на доблестта си и ясните си демократични позиции  той успя да извади  България  - държава в тотална международна изолация и със статут на 16 република на СССР, на световната политическа сцена и да я превърне в независима държава с независима политика. Интегрира я във всички големи международни организации, начерта основните приоритети, цели и интереси на българската външна политика, а именно да бъде част от демократична Европа. За него България трябваше да има независима, суверенна политика, да защитава собствените си национални интереси, изграждайки приятелски отношения с останалия демократичен свят, да защитава общите ценности. Много бързо беше забравено, че именно благодарение на него България успя да подаде кандидатурата си за член на Европейския съюз и НАТО, въпреки силната опозиция от страна на по-голямата част от политическите парии, които днес се бият в гърдите, че са проевропейски. 

Той не се страхуваше да взема ясна позиция в драматични международни събития въпреки огромната съпротива на политическите си опоненти.

България беше първата държава в света, която осъди пуча в Москва през 1991 г. докато западните демокрации ужасени изчакваха развитието на събитията в Москва. Той беше един от първите осъдили агресията на Ирак в Кувейт. Благодарение на баща ми България беше първата държава признала като независими държави Русия и Македония. 

В днешния ден светът е изправен пред Трета световна война заради болните амбиции на един самозабравил се диктатор, който превърна Русия от тоталитарна комунистическа държава във фашистка (в книгата си „Фашизмът“ Желю Желев посочва, че разликата между комунистическия и фашисткия тоталитарни режими е, че при комунизма няма частна собственост, само държавна и идеологията е интернационализъм, а при фашизма има частна собственост и идеологията е краен национализъм).

Днес България трябва да заеме твърда и ясна позиция спрямо вероломната агресия на Русия над Украйна - една суверенна европейска държава. Като пълноправен член на ЕС и НАТО, България е длъжна да защити националните си интереси, а именно категорично да осъди това посегателство над Украйна, да заклейми режима на Путин, а всяка проруска дейност и пропаганда да бъде обявена за опасна за държавната сигурност на България, Европа, демократичната общност и нейните ценности.

България трябва да изпрати незабавна военна помощ на Украйна дори само заради това, че там живеят 300 000 наши сънародници, които траябва да бъдат защитени!

Обръщам се към вас, г-н Петков, защото вие сте надеждата на стотици хиляди българи и днес повече от всякога трябва да покажете, че не ви е страх!

Че не ви е страх да заявите на висок глас, че България застава на страната на светлата сила в битката с Империята на злото. Че не ви е страх България да изпрати незабавно военна помощ на Украйна. 

Че не ви е страх от БСП – партията на националното предателство, ваш коалиционен партньор, която винаги е защитавала руските икономически и политически интереси и упражнява над вас постоянен политически шантаж. 

Че не ви е страх от Президента Румен Радев, който така яростно се противопоставя на присъствието на войски на НАТО в България в момент, в който това е от изключителна важност за сигурността и суверенитета на страната и всичко, което го интересува, е да се ремонтират за милиони амортизираните МИГове. Милиони, които влизат директно във военната машина на Путин и ни превръщат в съюзници в тази агресия. Тъжната истина е, че президентът Радев е просто един военен, който е учил по съветските учебници и се е клел във вярност на НРБ и Русия. Човек без идеи и визия, научен да изпълнява заповеди. И днес повече от всякога виждаме чии заповеди изпълнява той. 

Че не ви е страх от арогантната руска посланичка, която се държи в България като губернатор на руска губерния. И това не е случайно - просто българският политически елит е морално и икономически обвързан с руския режим. И сега повече от всякога това става ясно. 

Когато моят баща говореше, че бъдещето на България е интеграцията й в НАТО и Европейския съюз, той беше яростно нападан и обвиняван, че продава България на чужденците. Днес се оказва, че същите тези хора и партии, тихомълком, по скандален начин, са продали българска земя на устието на река Камчия и пристанище Росенец на Руската държава. Къде са стожерите на българската независимост и защитници на националните интереси: Президент, БСП, Възраждане, ГЕРБ, ДПС? 

Тъжната истина е, че вие сте заобиколени от продажни политици. 

Не се страхувайте и застанете твърдо и открито в борбата срещу диктатора Путин и неговия престъпен режим. Историята няма да ви прости, ако направите компромис, заради шепа продажни страхливци и мижитурки!

Не искам да се срамувам, че съм българка! Не искам да се срамувам, че официално моята страна отказва да помогне на Украйна в една война, която е битка между доброто и злото. Да се срамувам, че моят народ подкрепя политиката на един диктатор комплексар от КГБ. Че България не защитава националните и общоевропейски интереси и ценности! Не защитава живота и бъдещето на 300 000 мои сънародници в Украйна. От това, че страната ми се управлява от политици, които под предлог, че защитават българските национални интереси,  продават страната ни и срамят името й в очите на световната общност!

Не искам да се срамувам, че няма един политик и държавник с чисто сърце, който въпреки силния натиск и шантаж на цялата прогнила и продажна политическа класа да има куража да стане и да каже: България е част от Европа! Не ни е страх да кажем, че Русия се управлява от военнопрестъпник и България ще помогне в тази неравна битка, предоставяйки на Украйна военна и всякаква друга помощ. Защото иначе „не сме народ, а мърша“!"

С уважение,

Станка Желева

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не правя филми просто, за да заработя пари. Аз печеля пари, за да правя филми.“

Уолт Дисни, американски аниматор и съосновател на „The Walt Disney Company", роден на 5 декември преди 122 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.