Поредният ремонт в столицата този път съсипва културното наследство във Военната академия "Г. С. Раковски", твърдят очевидци. Да се готви площад "Света Неделя".

Будни граждани съобщиха във "Фейсбук" какво се случва в и около изящната сграда на най-старото военно училище у нас, основано през 1912 г. 

Ето какво написа юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов:

"45 години не стигнаха на комунистите да унищожат гранита на Военната академия и Княжеската градина, но стрина Дана успя. В периода 1945-1990 г. са правени две основни реконструкции по Канала, никой и не помисля да изхвърли гранита...Изпитвам безпомощен гняв и срам пред историята и естетиката, подготвени за изхвърляне или препродажба. Борис Бонев и Методи Лалов, какви действия ще предприемете за наказване на виновните и поправяне на вредите?"

Под този пост коментира Мариела Маламат – куратор в Националната галерия:

"В самата военна академия се намира кабинетът на Фердинанд. Някой от ръководството там е кандидатствал по програма за енергийна ефективност и е сменил металната дограма с изящните издължени прозорци и с метални мартинки с княжеския герб с пластмасова. На опитите на нашата група от архитект, художници и съдия да обясним на пиара на Воената академия бе отвърнато с учудване и с фразата, че всичко е съгласувано с Нацоналния институт за недвижимо културно наследство. Цялата тая съсипия видяхме в Европейския ден на опазване на наследството."

Биляна Райкова пък задава въпроса:

"Нещо за липсващите жълти павета от градинката на СУ? Тези павета са лимитиран брой и са изключително ценни, а изчезват без следа, причина и обяснение. Безобразие."

Добрата новина е, че общинският съветник от "Демократична България" се ангажира да постави въпроса в Столичния общински съвет.

"Ще изискам договора и ще искам санкции на виновните", написа той.

Skif.bg ще следи темата. 

 

 

 

 

Коментари  

0 #6 skif.bg 19-12-2019 16:01
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/signal-ima-opasnost-ot-unishtozhavane-na-kulturnoto-nasledstvo-vav-voennata-akademija.html?fbclid=IwAR3KhCpd0hGPSEEG6v7b9z_RlpTb3EevCHjdEiQOJ7TZE2gcBz_uAP-e3xU

В това видео зам.-шефът ви казва, че дръжките от царско време са в склада и "ще са сувенирен спомен на отличили се студенти и слушатели", каквото и да значи това. Вероятно Вие ще ни обясните.
Цитиране
0 #5 Сашо Воденичарски 19-12-2019 09:04
Всичко това го пише на страницата на ВА, изпратих Ви я. Естествено, обществената поръчка престоя на сайта ни 3 години и повече - Вие какво сте очаквали?
Не е медия профилът на госпожа с псевдоним... Впрочем, "псевдоним" означава лъжливо име. Тя също дължи отговори за внушенията си, а вече и извинения. Академията ще ги получи ли? Кога?
Накрая, разпространяващите неверни твърдения профили са затворени за коментари, за разлика от страницата ни - това ли е гражданско поведение и отговорна дискусия?
Цитиране
-1 #4 skif.bg 18-12-2019 17:40
Закона за достъп до обществена информация ли ни препоръчвате? За обществена информация дължите отговори на медиите, без да ви подават заявления и да чакат със седмици. А информация за ремонта – какво се прави, от кого, за какви пари, в какъв срок, с какви материали – по този закон трябваше да е качена на сайта ви, преди да е започнал. Там ли е?
Иначе, благодарим Ви за бързия отговор. Така трябва.
Цитиране
0 #3 Сашо Воденичарски 18-12-2019 09:21
Вече опровергах, че Военна академия има отношение към тротоара - е, НЯМА. Вещата госпожа писа за "метални прозорци", после за "метална дограма"... Такива НЯМА. Няма и пластмасова дограма. Нито дървената на #КомплексЦарскиЗали е сменена. Накрая остана с интерес към ДРЪЖКА.
Кой ще се извини?
Няма отрицателно доказателство, затова изяснете кой точно княжески герб? Фердинанд е ползвал няколко. Имало ли е някога такъв върху дограма или прозорец във ВА? Снимки, доказващи #ФалшивиНовиниЗаВоеннаАкадемия качихме още вчера на нашата страница: https://www.facebook.com/voennaakademiageorgistoikovrakovski/
Сетихте ли се да попитате ВА, да погледнете?
Пишете си просто така?
Апропо, ВА е единственото висше училище, увеличило броя на своите студенти със 70% тази година! Обществото интересува ли се от това? От мисията на Академията?
За повече: има ред, установен със Закон за достъп до обществена информация, все пак...
Заповядайте!
Цитиране
-1 #2 skif.bg 18-12-2019 08:43
Г-н Воденичарски. Иван Брегов, Мариела Маламат и Биляна Райкова не са "Една жена каза", както намеквате. Това са известни хора, заети с опазване на културното наследство и застанали с имената си. Г-жа Маламат е от ИКОМОС и е доста веща по тези въпроси. Не е зле и държавните институции да започнат да дават обяснения на гражданите, защото съсипията на публични материални ценности върви с пълна сила. Бихте ли пратили снимка отблизо на въпросната дограма с княжеския герб, за да се уверим, че е невредима?
Цитиране
0 #1 Сашо Воденичарски 17-12-2019 16:36
Не е лошо да си проверявате информацията преди публикуване. Технологията ЕЖК (една жена каза) може и да пълни сайта и нечии стени във фб, но ако искате истината, питайте Военна академия. Първо, тротоарът не е неин - общината се занимава. Второ, днес върнаха гранитните плочи и ги поставят. Трето, във ВА няма "метална дограма". "Кабинетът на Фердинанд" е с дървена, която си е на мястото и само ще бъде пребоядисана. За повече: гледайте btv утре от 12.00 ч. Поздрави!
Цитиране

„Аз винаги много съм пушил, пил и обичал. Всъщност съм живял не твърде дълго, но прекалено активно. Един ден Железният рак ще ме отнесе. Тогава ще съм умрял от прекалено много живот.“

 Иън Флеминг, английски писател, роден на 28 май преди 114 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.