Поредният ремонт в столицата този път съсипва културното наследство във Военната академия "Г. С. Раковски", твърдят очевидци. Да се готви площад "Света Неделя".

Будни граждани съобщиха във "Фейсбук" какво се случва в и около изящната сграда на най-старото военно училище у нас, основано през 1912 г. 

Ето какво написа юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов:

"45 години не стигнаха на комунистите да унищожат гранита на Военната академия и Княжеската градина, но стрина Дана успя. В периода 1945-1990 г. са правени две основни реконструкции по Канала, никой и не помисля да изхвърли гранита...Изпитвам безпомощен гняв и срам пред историята и естетиката, подготвени за изхвърляне или препродажба. Борис Бонев и Методи Лалов, какви действия ще предприемете за наказване на виновните и поправяне на вредите?"

Под този пост коментира Мариела Маламат – куратор в Националната галерия:

"В самата военна академия се намира кабинетът на Фердинанд. Някой от ръководството там е кандидатствал по програма за енергийна ефективност и е сменил металната дограма с изящните издължени прозорци и с метални мартинки с княжеския герб с пластмасова. На опитите на нашата група от архитект, художници и съдия да обясним на пиара на Воената академия бе отвърнато с учудване и с фразата, че всичко е съгласувано с Нацоналния институт за недвижимо културно наследство. Цялата тая съсипия видяхме в Европейския ден на опазване на наследството."

Биляна Райкова пък задава въпроса:

"Нещо за липсващите жълти павета от градинката на СУ? Тези павета са лимитиран брой и са изключително ценни, а изчезват без следа, причина и обяснение. Безобразие."

Добрата новина е, че общинският съветник от "Демократична България" се ангажира да постави въпроса в Столичния общински съвет.

"Ще изискам договора и ще искам санкции на виновните", написа той.

Skif.bg ще следи темата. 

 

 

 

 

Коментари  

0 #6 skif.bg 19-12-2019 16:01
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/signal-ima-opasnost-ot-unishtozhavane-na-kulturnoto-nasledstvo-vav-voennata-akademija.html?fbclid=IwAR3KhCpd0hGPSEEG6v7b9z_RlpTb3EevCHjdEiQOJ7TZE2gcBz_uAP-e3xU

В това видео зам.-шефът ви казва, че дръжките от царско време са в склада и "ще са сувенирен спомен на отличили се студенти и слушатели", каквото и да значи това. Вероятно Вие ще ни обясните.
Цитиране
0 #5 Сашо Воденичарски 19-12-2019 09:04
Всичко това го пише на страницата на ВА, изпратих Ви я. Естествено, обществената поръчка престоя на сайта ни 3 години и повече - Вие какво сте очаквали?
Не е медия профилът на госпожа с псевдоним... Впрочем, "псевдоним" означава лъжливо име. Тя също дължи отговори за внушенията си, а вече и извинения. Академията ще ги получи ли? Кога?
Накрая, разпространяващите неверни твърдения профили са затворени за коментари, за разлика от страницата ни - това ли е гражданско поведение и отговорна дискусия?
Цитиране
-1 #4 skif.bg 18-12-2019 17:40
Закона за достъп до обществена информация ли ни препоръчвате? За обществена информация дължите отговори на медиите, без да ви подават заявления и да чакат със седмици. А информация за ремонта – какво се прави, от кого, за какви пари, в какъв срок, с какви материали – по този закон трябваше да е качена на сайта ви, преди да е започнал. Там ли е?
Иначе, благодарим Ви за бързия отговор. Така трябва.
Цитиране
0 #3 Сашо Воденичарски 18-12-2019 09:21
Вече опровергах, че Военна академия има отношение към тротоара - е, НЯМА. Вещата госпожа писа за "метални прозорци", после за "метална дограма"... Такива НЯМА. Няма и пластмасова дограма. Нито дървената на #КомплексЦарскиЗали е сменена. Накрая остана с интерес към ДРЪЖКА.
Кой ще се извини?
Няма отрицателно доказателство, затова изяснете кой точно княжески герб? Фердинанд е ползвал няколко. Имало ли е някога такъв върху дограма или прозорец във ВА? Снимки, доказващи #ФалшивиНовиниЗаВоеннаАкадемия качихме още вчера на нашата страница: https://www.facebook.com/voennaakademiageorgistoikovrakovski/
Сетихте ли се да попитате ВА, да погледнете?
Пишете си просто така?
Апропо, ВА е единственото висше училище, увеличило броя на своите студенти със 70% тази година! Обществото интересува ли се от това? От мисията на Академията?
За повече: има ред, установен със Закон за достъп до обществена информация, все пак...
Заповядайте!
Цитиране
-1 #2 skif.bg 18-12-2019 08:43
Г-н Воденичарски. Иван Брегов, Мариела Маламат и Биляна Райкова не са "Една жена каза", както намеквате. Това са известни хора, заети с опазване на културното наследство и застанали с имената си. Г-жа Маламат е от ИКОМОС и е доста веща по тези въпроси. Не е зле и държавните институции да започнат да дават обяснения на гражданите, защото съсипията на публични материални ценности върви с пълна сила. Бихте ли пратили снимка отблизо на въпросната дограма с княжеския герб, за да се уверим, че е невредима?
Цитиране
0 #1 Сашо Воденичарски 17-12-2019 16:36
Не е лошо да си проверявате информацията преди публикуване. Технологията ЕЖК (една жена каза) може и да пълни сайта и нечии стени във фб, но ако искате истината, питайте Военна академия. Първо, тротоарът не е неин - общината се занимава. Второ, днес върнаха гранитните плочи и ги поставят. Трето, във ВА няма "метална дограма". "Кабинетът на Фердинанд" е с дървена, която си е на мястото и само ще бъде пребоядисана. За повече: гледайте btv утре от 12.00 ч. Поздрави!
Цитиране

„Любовта е стъкло, през което дори и чудовище изглежда възхитително.“

Алберто Моравия, италиански писател, роден на 28 ноември преди 116 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие