ЕЙМЪС ЧАПЪЛ, "Свободна Европа"

Когато германските танкове влизат в Прага през март 1939 г., хиляди евреи, чехи и украинци панически побягват от Чехословакия. Близо 8 хиляди души се отправят на изток към Съветския съюз.

Съдбата на всички, които пресичат съветската граница, е все едно да скочат от тигана направо в огъня. Почти всички са заловени от съветските власти и изпратени насила в ГУЛАГ. Това е мрежата от стотици трудови лагери, където са изпращани неудобните за комунистическия режим.

Повечето бежанци са осъдени на по 3 или 5 години принудителен труд заради нелегално преминаване на границата. Други се изправят пред далеч по-строги обвинения, често изфабрикувани от властите.

На 3 януари 2022 г. Институтът за изучаване на тоталитарния режим в Чехия публикува документи от тайната полиция на Съветския съюз НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи, който по-късно става КГБ - б.р.). Става дума за досиетата на хиляда предимно етнически украинци, които са напуснали източната част на Чехословакия.

Публикуваните документи и снимки са резултат от проект за дигитализация на архивите, отнел над 10 години работа на чешки, украински и руски историци.

Документите бяха публикувани точно на 80-ата годишнина от дадената от СССР "амнистия" на повечето затворници от Чехословакия на 3 януари 1942 г. Затворниците са освободени да напуснат лагерите, за да сформират бригади срещу навлизащата нацистка армия. Повечето освободени бежанци от Чехословакия загиват на фронта.

Илюстрация на затворник в ГУЛАГ, който пече плъх. Чешката дума горе вдясно означава "ловец на плъхове". Картината е от мемоарите на Владимир Левора, чешки художник, който е осъден на 3 години за нелегално преминаване на границата. Умира в Чехия на 78-годишна възраст през 1999 г.

-----------------

Чешкият историк Адам Храдилек започва да интервюира оцелели от лагерите през 2006 г., още преди да започне работа в Института за изучаване на тоталитарния режим. Тогава достъпът до досиетата в Русия и Украйна е изключително труден.

Храдилек казва, че условията за изследователите рязко се променят след 2014 г. и идването на прозападно управление в Украйна. Три седмици след масовите протести в Киев, станали известни като Майдан, историкът отива там и посещава службата за сигурност на Украйна СБУ (бивша КГБ).

"Казаха ми, че всичко е отворено", спомня си Храдилек.

Храдилек казва, че най-вълнуващият момент е бил, когато той е показал на бивши затворници и техните роднини съветските досиета, които бяха засекретени в продължение на десетилетия.

Храдилек казва пред Радио Свободна Европа, че оцелелите са били силно развълнувани докато прелистват собствените си досиета. "Но е много по-трудно да дадеш такива документи на наследниците на хора, които или са умрели в лагерите, или много години по-късно... Това е много специален момент за тях, да държат документите и да видят през какво са минали техните бащи, дядовци и баби".

Храдилек казва, че публикуването на документите на 3 януари е горчива радост, защото отбелязва и една година от смъртта от COVID-19 на руския историк Михаил Рогачев. Той лично е показал на Храдилек част от лагерите на ГУЛАГ в Коми и е изровил информация за съдбите на близо 700 чехословашки граждани. Достъпът на чужденци до руските архиви е изключително труден.

"Планирахме да издадем обща книга с тези документи. За съжаление, той не живя достатъчно, за да го направим", казва Храдилек.

Очаква се до края на годината да бъдат публикувани всичките запазени досиета на чехословашки затворници в СССР. Става дума за хиляди документи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"