АНГЕЛИНА ЛЕТНИКОВА, фейсбук

Виждам днес всички сте във възторг от Пролетен панаир на книгата 2023. Виждам много положителни и весели постове. Само че откровено съм погнусена, шокирана и потресена от това, което научих току-що! Издателство "Еделвайс", пряко свързано с БНС и Звездомир Андронов - организаторът на Луковмарш и известен униформен неонационалист с връзки с националистически организации по цял свят, има щанд. Част от "куриозните" книги, които ще бъдат промотирани и предлагани на нищоподозиращите читатели, а някои от тях и невинни деца, все още ненавършили 18, "@долф Х@@@ер - Спомени за нашето приятелство” на Август Кубичек, "Нюрнберг: Последната битка”, "Войната на Х@@лер” (цензурирам, защото Facebook блокира профили дори само ако се напише името му в платформата), “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба: Един легионер разказва” . И още много други прекрасни, невинни и "научни" книжлета, които ще се опитват да промиват мозъците на нищонеподозиращите читатели, и пак да подчертая - немалка част от тях са и деца!

За мен е просто потресаващо, че във времето, в което живеем - на война в Украйна водена от Русия, война, която като идеология повтаря изцяло неонацистките опорки от Втората световна, времето, в което "Възраждане" са трета политическа сила, а при следващи избори в България заплашват да бъдат и на второ място, Асоциация „Българска книга“ си позволява лукса да затвори очи и да допусне промотирането на идеология с антисемитизъм сред много други издателства, книги и автори! Това е просто скандално!

Та само преди няколко дни Facebook се напълни с щастливи статуси от наградата на Георги Господинов! Толкова ли не разбираме колко е опасен неонацизмът, особено облечен като "научно познание" и облечен в рефрена за "другата гледна точка". Не видяхме ли какво направи Русия с нейната "друга гледна точка"? Не виждаме ли избити жени, деца, мъже, срутени градове изоснови? Един от авторите, например, Ървинг е съден за антисемитизъм, заради омаловажаването и дори явното отричане на Холокоста и е излежал присъда в Австрия за това.

Наистина ли в центъра на София, пред НДК, на централно място, на открито, ще гледаме книги, които имат за цел да създадат свръхрадикализирани, гологлави, кубинконосещи, агресивни, грухтящи, биещи георгисемерджиевци? Това ли искаме за бъдещето на България? Така ли искаме да възпитаваме деца и тийнейджърските крехки умове?

Аз съм против промиването на мозъци с неонацистка идеология! В контактите си във Facebook имам изключително много издатели - призовавам ви, не си затваряйте очи за това как неонацистката идеология ще бъде промотирана и то - на щанд първи! Не кой да е, а първи щанд! Това, което се случва на този Панаир е ПОЗОР. Заемете позиция!

Ако сте окей с избиването на 6 милиона евреи, имате много сериозен ценностен и морален проблем.

Не променяйте историята.

И не романтизирайте Холокоста.

Не е смешно.

С този темп, с това бездействие и по този начин Костадинов и "Възраждане" един ден ще станат и първа политическа сила и тогава всички ще сме си заслужили всичко.

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

Пабло Неруда, чилийски поет, роден преди 120 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...