В отворено писмо до премиера и министъра на културата музикални творци на свободна практика настояват за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на тези, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. То е подписана от близо 600 души, сред които най-актуалните български изпълнители. В писмото се посочва, че отдавна е настъпил моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, са направили невъзможно физическото оцеляване на много музиканти.

Ето и писмото:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

Г-н Бойко Борисов

Министър Председател

Република България

С копие до:

Г-н Боил Банов

Министър на Културата

Република България

Уважаеми Г-н Борисов,

Обръщаме се към Вас с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

От самото начало на корона-кризата музикалният сектор прояви разбиране към проблемите и трудностите, които държавата ни трябва да преодолява и с които се съобразяваме. Още преди първия и втория локдаун голяма част от колегите по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да се съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки. Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги.

Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите. Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон, не успя да компенсира акумулираните преди това загуби, още по-малко успя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно дейността си. Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. Колегите от останалите сфери на културата, бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма. От 27.11.2020 отново бяхме принудени да преустановим всякаква дейност, в най-активния за сектора период. Бяха отменени стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи.

Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети като колегите ни на щат с гарантирани заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.

Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита. Ако бизнесът в България, подпомогнат от редицата спасителни мерки, тепърва ще се сблъсква с икономическа нестабилност, нашият сектор е в тежък колапс от една година. В целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него, не съществува такъв прецедент, при когото една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса и засегнатите индустрии при справяне с кризата причинена от Ковид 19.

След месеци на активни дискусии с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители.

Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от ваша страна, за всички свободни артисти, работещи професионално в музикалната сфера.

Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим. Затова сега повече от всякога важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена. Колко много имаме нужда от нея – особено в мисията й да поддържа целостта на нацията ни – виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори.

Настояваме преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива.

 

С уважение,

 

Рут Колева

Любо Киров

Владимир Ампов – Графа

Иван Лечев

Камелия Тодорова

Антони Дончев

Борислав Бояджиев

Орлин Павлов

Свилен Ноев

Мирослав Иванов

Михаил Йосифов

Христо Йоцов

Румен Бояджиев

Дичо Христов

Велислав Стоянов

Росен Ватев

Филип Александров

Прея Осасей

Белослава Йонова

Милена Николова - Миленита

Ангел Дюлгеров

Георги Янев

Веселин Веселинов - Еко

Георги Дончев

Стоян Янкулов - Стунджи

Милен Кукошаров

Александър Логозаров

Николай Данев

Милена Славова

Рахел Лилия - Тодоров

Даниела Кузманова

Румен Бояджиев - син

Ража Ел Мадхун

Илияна Георгиева

Михаела Филева

Мария Каракушева

Светослав Неделчев

Богомил Енчев

Антони Рикев

Васил Вутев

Александър Славчев

Ерсин Мустафов

Ирина Флорин

Благослав Анастасов

Десислава Андонова

Страхил Велчев - KiNK

Георги Георгиев (Остава)

Никола Груев - Котарашки

Димитър Благоев

Ясен Зердев

Деян Драгиев - Даката

Петко Дреников

Иво Димчев

Мила Роберт

Нина Николина

Борис Таслев

Атанас Русков

Мариана Попова

Жана Бергендорф

Мирослав Морски

Цветелин Атанасов

Волен Милчев

Денис Попстоев

Евден Димитров

Ангел Демирев

Александър Васев

Борислав Петров

Ивайло Стоядинов - Чарли

Деян Каменов

Шибил Бенев

Станислав Арабаджиев

Иван Йорданов

Даниеле Феббо

Димитър Горчаков

Диян Савов - Диян Соло

Светлин Къслев

Димитър Семов

Павлета Семова

Георги Стойков

Иво Казасов - Акага

Красимир Куртев - Акага

Георги Велев -Акага

Красимир Кирилов (Джоджо)

Петър Главанов

Димитър Митев (Дънди)

Калин Петров

Лора Караджова

Симеон Желязков

Владислав Мичев

Пламен Денчев

Илия Колев

Радо Казасов

Атанас Попов

Иван Велков

Ясен Велчев

Христо Михалков

Николай Воденичаров - Никеца

Алекс Атанасов

Красимир Тодоров

Божидар Василев

Арнау Гарофе Фарас

Кирил Хаджиев - Тино

Велека Цанкова

Антоанела Петрова

Нейчо Петров - Реджи

Валери Ценков

Весела Бонева

Росен Кукошаров

Радослав Славчев

Иван Тишев

Георгия Павлова

Димитър Карамфилов

Петър Георгиев

Глория Петкова

Виктория Динкова

Ния Петрова

Етиен Леви

Кръстина Кокорска

Станислав Найденов

Антони Рикев - WahTony

Тихомир Димитров

Елена Сиракова

Фикрет Тунчер Али - Фики Стораро

Тунчер Фикрет Али - Тони Стораро

Георги Черкин

Боян Златков - Барона

 

(Към настоящото писмо прилагаме индикативен списък с лицата упражняващи свободна дейност в сферата на музикалните изкуства. Същият списък е достояние на Министерство на Културата и Министерство на Труда и Социалната Политика.)

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

Пабло Неруда, чилийски поет, роден преди 120 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...