МАРИЙ ПЕЙЧЕВ

По инициатива на Народно читалище „Светлина“ в Караманово бяха отбелязани две годишнини, свързани с патриарха на българската литература. На 9 юли се навършват 174 години от рождението на Иван Вазов и 130 години от издаването на романа „Под игото“.

„Още в първите дни на лятната ваканция читалнята на читалищната библиотека се превърна в място за отбелязване на светли годишнини. Заедно с ученици от ОУ „Христо Ботев“ открихме и разгледахме различни издания на „Под игото“. С децата подготвихме табло с творби на народния поет и подготвихме кът за живота и творческия път на твореца“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. 

Децата, които посетиха библиотеката, бяха от различни класове. Те проявиха желание да научат повече подробности за един от най-четените български романи. Г-жа Герасимова задоволи любопитството им като разказа интересни подробности за отделните персонажи в творбата. Малчуганите научиха, че „Под игото“ излиза на „бял свят“ точно преди 130 години, а романът е от отпечатан с помощта на издателство „Т. Ф. Чипев“. Децата рецитираха стихове и четоха разкази от Иван Вазов. Седмокласникът Мирослав Георгиев прочете откъси от любимите му сцени в романа.

Пътуването в историята на романа „Под игото“ приключи със снимки пред фигурата на Иван Вазов в Алеята на будителите, оформена пред читалището. Децата не скриха, че е положено едно добро начало по време на ваканцията и заявиха желание за нови срещи. 

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...