"Свободна Европа"

Първо "лошите" правят сделка със Запада, след това приемат в България стотици хиляди мигранти, после махат "Аз съм българче" от буквара, а накрая унищожават физически останалите българи. Звучи като план, нали?

---

Този разказ се разпространява от политици, медии и публични фигури в последната седмица. Вероятно е стигнал и до вас. В ролята на "лошите" са посочени българското правителство, американското посолство, премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев, както и българската служба на "Радио Свободна Европа".

Наложи се правителството и просветното министерство да опровергаят фалшивата новина и да кажат, че нито България се готви да приеме допълнително мигранти, нито някой някога е поставял под въпрос изучаването на стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" в първи клас.

Имаше десетки споменавания на "Свободна Европа" в статии и постове в социалните мрежи, както и заглавия като "Свободна Европа поиска забрана на "Аз съм българче". Но в редакцията беше получено само едно обаждане с въпрос дали това е истина. Не е истина.

Истина е обаче, че поредица от неверни твърдения се разпространяват от една седмица и към тях се добавят нови и нови измислени детайли - че планът е срещу православното християнство; че първата цел е унищожаването на руснаците; че скорошното демонтиране на съветския паметник в София е част от същия този план.

Няма доказателства за тези твърдения, но има достатъчно говорители, които ги разпространяват. Общото между тях е, че и преди са заемали позиции срещу Запада и в полза Русия.

Правителството излезе с позиция, че всичко това е насаждане на "страх и омраза чрез дезинформация", зад което стоят "политици, които целят да отклонят България от европейския стандарт на живот".

Експертът по обработка на данни и част от екипа на платформата за проверка на факти Factcheck.bg Никола Тулечки каза, че темата е била подхваната не само от "по-конвенционални медии с проруска насоченост от типа на "Гласове", "Епицентър", "Поглед.инфо", но и от т.нар. сайтове "гъби", които се занимават единствено с разпространение на сензационно звучащи заглавия, дезинформация и пропаганда".

 

Как започна всичко

На 11 януари, четвъртък, сайтът Пик публикува статия от своя собственик Недялко Недялков под заглавие "ПОТРЕСАВАЩО: "Свободна Европа" поиска забрана на "Аз съм българче!"

Сайтът е няколко пъти осъждан за клевети срещу популярни имена от бизнеса, съдебната система и гражданския сектор. В статията Недялков цитира публикуван седмица по-рано анализ на Светла Енчева, автор в редовната рубрика "Мнения" на "Свободна Европа". Тя анализира възможността за интегриране на имигрантите, които и без това идват в България. Енчева пише, че "няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да й хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им".

В статията не става дума нито за забрана, нито за предложение за забрана, нито пък се споделя идея за отпадане на стихотворението. Темата е преди всичко пазарът на труда и възможностите за интеграция в него.

Недялков добавя от себе си думата "забрана" и снежната топка тръгва по склона. Добавя и поредица от обидни думи към журналистите от "Свободна Европа".

На 12 януари, петък, сайтът на Николай Бареков Bnews излиза със заглавие, което също не отговаря на истината: "Свободна Европа: Махнете „Аз съм българче“ на Иван Вазов от учебниците, за да не пречи на децата на 100-те хиляди нови мигранти".

Николай Бареков е бивш журналист и политик, ключова фигура в телевизия ТВ7 и партия "България без цензура", финансирани от бившия собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев, който днес е обвиняем и живее в изгнание в Белград.

Бареков споделя невярната новина от своя сайт в десетина групи във Фейсбук, сред които "Обединени националисти", "Русия е непобедима", "Българският народ обича Русия".

 

И дойде събота

В събота сутринта снежната топка вече летеше по склона и се уголемяваше с всяка минута.

Сайтът Пик публикува втори текст на Недялков - "Заговорът срещу "Аз съм българче!" Авторът описва вече по-голям план, за което не представя доказателства.

"Всичко българско - под ножа! Преди това - всичко руско, като репетиция. И тук не става дума за идеология или геополитика, а за верски кръстоносен поход срещу православното християнство", пише в статията.

На 13 януари същият сайт започва да публикува реакции на политици по темата, като някои са потърсени от самия сайт.

Отстраненият бивш главен прокурор Иван Гешев, който се беше обявил за забрана на политическите партии, коменира като факт фалшивата новина за "забрана на "Аз съм българче". Той споделя обвиненията на опозиционните проруски партии "Възраждане" и БСП, че правителството е договорило "Шенген срещу мигранти". Това твърдение беше опровергано няколко пъти.

Също на 13 януари, събота, идва и въпрос от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по същия повод:

"Трябва ли да ви обяснявам за пореден път, че САЩ искат да унищожат България и българския народ?", пита Костадинов във Фейсбук.

Два дни по-късно Костадинов повтаря невярното твърдение за "забрана" във видео коментар, като вече обвързва измисления сюжет с демонтажа на съветския паметник в София, събарянето на бюста на Граф Игнатиев във Варна и посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ. И стига до следния извод:

"Уважаеми сънародници, срещу нас се води война [...] Целта е ние българите просто да бъдем унищожени като народ".

 

Хайде и в новата седмица

На 15 януари, понеделник, се намесва и националистическата партия ВМРО, която беше част от управлението между 2017 и 2021 г.

Общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера добавя към всичко казано и мисълта, че има план България да бъде превърната в "буферна зона", от която Западът да си "придърпва" мигрантите, които "ще бъдат полезни", а останалите да остават в страната. Това също беше опровергано от правителството.

В различни медии възмущение от "забраната на "Аз съм българче" изказаха лидерката на БСП Корнелия Нинова и бившите депутати Александър Симов от БСП и Георги Марков от ГЕРБ.

Във вторник дойде и декларация на Съюза на българските писатели (СБП), в която се повтаря невярното твърдение, че "Свободна Европа" е предложила "да се извади от училищната програма [...] едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения".

Ръководената от Боян Ангелов организация казва, че "Свободна Европа" "размаха пръст на институции и хора, които „любят, тачат и милеят“ тази забележителна класическа творба и направо нареди тя да бъде премахната от читанките". Това също не е вярно.

 

Да ти отговаря цяло правителство

Натрупването на възмущение от несъществуващ факт доведе до позиция на Министерския съвет, наречена "#ФактиСрещуДезинформацията". В нея правителството оборва всяко от тиражираните твърдения:

  • промените в Закона за убежището и бежанците не са свързани с нови ангажименти и нямат общо с Дъблинския регламент, който засяга връщането на бежанци;
  • с тези промени ще се подобрят обменът и интеграцията между базите данни на различните държавни органи;
  • твърдението, че ще се забрани изучаването на стихотворението „Аз съм българче!“ в училище, е абсурдно.

Малко по-късно и Министерството на образованието и науката (МОН) публикува позиция:

"В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов", пише на сайта на МОН.

 

И все пак - защо "Свободна Европа"?

На 4 януари, четвъртък, "Свободна Европа" публикува анализа на Светла Енчева "Демографска криза? Мигрантска криза? До какво води страхът от загуба на идентичност".

  • Вярно е, че в текста става дума за интегрирането на имигрантите;
  • Вярно е също, че е споменато стихотворението "Аз съм българче";
  • Не е вярно, че има предложение стихотворението да не се изучава, още по-малко да се забрани.
  • "Изобщо не би ми хрумнало да предлагам подобно нещо", каза Светла Енчева за "Свободна Европа".

Според нея интеграцията на мигранти е по-успешна тогава, когато от тях не само се изисква да се напаснат към приемащата култура, а им се дава възможност и да обогатят тази култура.

"На Запад е разпространена практика децата мигранти да разказват в клас за собствената си култура. Така и те се чувстват оценени, и местните ученици научават нещо ново", каза още Енчева.

В първите дни след публикуването на статията, в социалните мрежи бяха публикувани критични мнения от хора, които имат възгледи, различни от тези на Светла Енчева. Всичко беше в рамките на цивилизования спор, докато не дойде 11 януари и сайтът Пик добави думата "забрана".

Експертът по проверка на факти Никола Тулечки е изненадан от това, че освен критика към "Свободна Европа", "почти веднага се завъртя паралелен разказ, че това е, едва ли не, бъдеща държавна политика - стихотворението на Вазов да бъде забранено в училищата".

 

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...