На 9 юли (нов стил) се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, припомня Националният литературен музей. Честването  преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа „Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. 

Първият роман в младата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само в България, но и по света. Век по-късно и в динамични времена „Под игото“ продължава да вълнува, предизвиква и разкрива минало и хоризонти, като запазва ключова роля и в образователната програма в българското училище. 

Наричат Иван Вазов патриарх на българската литература и народен поет. С приближаването на втория век след рождението му остава непоклатим на фона на исторически страсти и литературни спорове, като дава право на избор с преклонение пред Отечество и народ. 

Поетът Иван Вазов пророчески записва приживе: „спокойно гледам в бъдещето ази: там мойте песни все ще се четат.“

 

"От името на Националния литературен музей каним жителите и гостите на столицата да почетем паметта на Иван Вазов 174 години след рождението му на 9 юли, вторник, от 11,00 часа, пред паметника на поета на ул. „Г. С. Раковски“, при храм „Света София“."

В същия ден посещенията в столичната къща музей „Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен. 

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...