Първото издание на "Под игото", публикувано в поредицата "Международна библиотека" на лондонското издателство "Хайнеман" в края на 1893 г., може да се види в Столичната библиотека. Английското издание предхожда българското с няколко месеца, предполага се, че преводач е Иван Евстратиев Гешов.

Печатницата на Тодор Чипев отпечатва "Под игото" през 1894 г. Копие от него също е изложено, както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, от 1896 г. на д-р В. Балджиев.

Документалната изложба е по случай 170-годишния юбилей на Иван Вазов и е озаглавена "Из бележника на поета". Тя ще бъде открита днес, 8 юли, от 13 ч. със слово на Здравка Евтимова - председател на българския ПЕН-клуб.

Експозицията "Из бележника на поета" включва уникални издания на Вазов, биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с негови творби в изпълнение на бележити български артисти.

"Патриархът на българската литература не е оставил цялостен мемоарен труд. Пише две къси автобиографии - от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси "Из бележника на поета" (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на Вазов се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов "Животът на поета, както ми го разказа той сам" (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга "Иван Вазов. Спомени и документи" (1930) под редакцията на Михаил Арнаудов", отбелязват от Столичната библиотека.

Представени са и трите първи стихосбирки на народния поет: "Пряпорец и гусла", издадена под псевдонима му Пейчин в Румъния през 1876 г., "Тъгите на България" , издадена в Букурещ през 1877 г. и подписана с истинското име на автора, както и "Избавление" от 1878 г .

Акценти в изложбата са и "Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани за три дни по поръчка от издателя Д. В. Манчов за 200 франка и самостоятелното издание на цикъла "Епопея на забравените" от 1926 г. като №1 на "Библиотека Иван Вазов".

"За първи път ще бъде изложен нов четвърти автограф на поета от колекцията "Кирил Христов" и музикалния сборник "Училищни песни" 1904 г. с песни на Панайот Пипков по текстове Вазов", отбелязвят от Столичната библиотека.

В изложбата са включени и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов - от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски, както и на портрети на класика, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

Интерес представляват и грамофонните плочи с изпълнения на стиховете на класика и драматизацията на "Чичовци" с участието на Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, , Йордан Матев, Маргарита Дупаринова , Николай Бинев и други големи наши артисти от близкото минало.

„Като малък исках да бъда горски рейнджър или въглищар, само не и като баща ми, който работеше в офис.”

Харисън Форд, американски актьор, роден на 13 юли преди 82 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...