На 22 септември се навършиха 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Българската академия на науките ще отбележи годишнината, включена в календара на ЮНЕСКО, на 14 и 15 октомври.

Акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, ще открие академичното честване на класика от 10 ч. в четвъртък в зала "Марин Дринов. От 10.30 ч. проф. Милена Кирова от СУ "Св. Климент Охридски" ще изнесе доклад, посветен на ролята и мястото на Иван Вазов в канона на българската литература.

Във фоайето на централната сграда на БАН на ул. "15-ти ноември" №1. ще бъде открита изложба с документи от научния архив и Централната библиотека на БАН, някои от които досега не са показвани публично - поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска, първото завещание, което поетът собственоръчно съставя още през 1890 г., и фотография на поета, направена година преди смъртта му. Достъпът до изложбата е свободен.

Литературно четене на стихове от и за Вазов ще се проведе на гроба му. Ще участват Мирела Иванова, Георги Господинов, Иван Христов, ученици от 91-ва езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" и ученици от II Английска езикова гимназия "Томас Джеферсън".

Институтът по литература при БАН организира двудневна научна конференция в залите на Централната сграда на БАН. На 14 октомври от 14 ч. и на 15 октомври от 9 ч. до 18.30 ч. могат да бъдат изслушани докладите на 50 учени от България и от чужбина, сред които са известни изследователи на Вазовото творчество като член-кореспондент проф. Милена Цанева, както и млади специалисти и чуждестранни българисти, преподаватели и преводачи на Вазовите текстове.

Съорганизатор на културната част от програмата е Народният театър "Иван Вазов". Той ще се включи с премиерен спектакъл "Народът на Вазов" на Александър Секулов с режисьор Диана Добрева на 15 октомври от 19 ч.

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

Пабло Неруда, чилийски поет, роден преди 120 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...