На 22 септември се навършиха 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Българската академия на науките ще отбележи годишнината, включена в календара на ЮНЕСКО, на 14 и 15 октомври.

Акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, ще открие академичното честване на класика от 10 ч. в четвъртък в зала "Марин Дринов. От 10.30 ч. проф. Милена Кирова от СУ "Св. Климент Охридски" ще изнесе доклад, посветен на ролята и мястото на Иван Вазов в канона на българската литература.

Във фоайето на централната сграда на БАН на ул. "15-ти ноември" №1. ще бъде открита изложба с документи от научния архив и Централната библиотека на БАН, някои от които досега не са показвани публично - поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска, първото завещание, което поетът собственоръчно съставя още през 1890 г., и фотография на поета, направена година преди смъртта му. Достъпът до изложбата е свободен.

Литературно четене на стихове от и за Вазов ще се проведе на гроба му. Ще участват Мирела Иванова, Георги Господинов, Иван Христов, ученици от 91-ва езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" и ученици от II Английска езикова гимназия "Томас Джеферсън".

Институтът по литература при БАН организира двудневна научна конференция в залите на Централната сграда на БАН. На 14 октомври от 14 ч. и на 15 октомври от 9 ч. до 18.30 ч. могат да бъдат изслушани докладите на 50 учени от България и от чужбина, сред които са известни изследователи на Вазовото творчество като член-кореспондент проф. Милена Цанева, както и млади специалисти и чуждестранни българисти, преподаватели и преводачи на Вазовите текстове.

Съорганизатор на културната част от програмата е Народният театър "Иван Вазов". Той ще се включи с премиерен спектакъл "Народът на Вазов" на Александър Секулов с режисьор Диана Добрева на 15 октомври от 19 ч.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„В любовта човек трябва да постъпва простичко – да избира хора, достойни за своите обещания, и да се разделя с тези, които не ги изпълняват.”

Изабел Аджани, френска актриса, родена на 27 юни преди 67 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.