Издателят Манол Пейков, който организира  кампания в социалните мрежи за изпращане на генератори за Украйна, събира книги за библиотеката в Болград. Градът е част от административната област Одеса и е наричан столица на бесарабските българи. Предложението на Пейков е да се изпратят книги на български език, с който да се попълни библиотечния фонд на Болградската община. Апелът на издателя е да не се изпаращат много издания, но те да са интересни. Няма жанрови ограничения.

Ето и поста му във фейсбук:

"Със Спийди току-що долетя първата дарителска пратка за Болградската библиотека. Подател е г-жа Цветанка Боева. ❤

Напомням, че от над 84,000 тома в библиотечната система на Болградска община – която се обитава от почти 100% етнически българско население – едва 1,200 са на български език (като голяма част от тях са учебници и стари издания).

Предлагам ви да опитаме да ги направим поне 2,000.

Адресът ми е

Манол Пейков

ИК Жанет 45

бул. Ал. Стамболийски 9

4004 Пловдив

(Ако искате телефон – на лични.)

Не е нужно да пращате много книги; по-важното е да са книги, които харесвате или смятате за важни. За възрастни, юноши и/или деца.

С ваше разрешение – ще публикувам всяка получена пратка. Благодаря ви!

П.П. Моля, отбелязвайте на самата пратка (или на листче вътре в нея), че книгите са дарение за библиотеката в Болград.

П.П.П. Всяко споделяне е от огромна полза."

Кампанията на Пейков за генераторите, която беше осъществена в социални мрежи, събра над милион и двеста хиляди лева, като повечето или вече работят в Украйна, или се подготвят за транспорт, други още се договарят. Средствата, дарени от български граждани, се равняват на помощта на Франция и Германия, взети заедно - те са предоставили общо 550 генератора по информация на "Дойче веле". Българското правителство изпрати безвъзмездно само един.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 99 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?