Издателят Манол Пейков, който организира  кампания в социалните мрежи за изпращане на генератори за Украйна, събира книги за библиотеката в Болград. Градът е част от административната област Одеса и е наричан столица на бесарабските българи. Предложението на Пейков е да се изпратят книги на български език, с който да се попълни библиотечния фонд на Болградската община. Апелът на издателя е да не се изпаращат много издания, но те да са интересни. Няма жанрови ограничения.

Ето и поста му във фейсбук:

"Със Спийди току-що долетя първата дарителска пратка за Болградската библиотека. Подател е г-жа Цветанка Боева. ❤

Напомням, че от над 84,000 тома в библиотечната система на Болградска община – която се обитава от почти 100% етнически българско население – едва 1,200 са на български език (като голяма част от тях са учебници и стари издания).

Предлагам ви да опитаме да ги направим поне 2,000.

Адресът ми е

Манол Пейков

ИК Жанет 45

бул. Ал. Стамболийски 9

4004 Пловдив

(Ако искате телефон – на лични.)

Не е нужно да пращате много книги; по-важното е да са книги, които харесвате или смятате за важни. За възрастни, юноши и/или деца.

С ваше разрешение – ще публикувам всяка получена пратка. Благодаря ви!

П.П. Моля, отбелязвайте на самата пратка (или на листче вътре в нея), че книгите са дарение за библиотеката в Болград.

П.П.П. Всяко споделяне е от огромна полза."

Кампанията на Пейков за генераторите, която беше осъществена в социални мрежи, събра над милион и двеста хиляди лева, като повечето или вече работят в Украйна, или се подготвят за транспорт, други още се договарят. Средствата, дарени от български граждани, се равняват на помощта на Франция и Германия, взети заедно - те са предоставили общо 550 генератора по информация на "Дойче веле". Българското правителство изпрати безвъзмездно само един.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си