МАНОЛ ПЕЙКОВ, фейсбук

Министерството на културата е изключително непроветрена и занемарена институция, с тежки кадрови, организационни и компетентностни проблеми. Липсата на внимание и интерес към културния сектор от страна на държавата (както на законодателната, така и на изпълнителната власт), непрекъснатото замитане под килима на вопиющата нуждата от реформа, споменаването на културата само когато има нужда от самоизтъкване и блага приказка са характерни и неизменни черти на този сектор от години, ако не и от десетилетия.

Номинацията на млад, работлив и необременен човек на поста министър на културата от страна на новата управленска коалиция е смел и добре изглеждащ в публичното око, но твърде рискован ход. 

Институцията е толкова овъртолена в интриги, привидности, стоене на завет и стискане на палци и кълки, че за един млад и неопитен администратор ще е изключително предизвикателство да се ориентира в този лабиринт от онаследености и мистификации. 

Дваж и триж по-трудно ще е да събере смелост, за да направи най-необходимото в този сектор – радикално разчистване и реорганизиране на институцията, привличане на истински културни мениджъри, на които да бъдат осигурени адекватно заплащане и реално поле за действие. Всичко останало идва (и ще дойде, повярвайте ми!) едва след като тази тежка, неблагодарна и непопулярна работа бъде свършена.

Най-искрено му желая успех и дълбоко се надявам да се заобиколи с опитни, почтени и смели хора, които не само да го подкрепят, но и да му показват пътя, като  му напомнят денонощно – не само на думи, но и с личния си пример – за големите цели и истински важните приоритети пред него.

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма