МАНОЛ ПЕЙКОВ, фейсбук

Министерството на културата е изключително непроветрена и занемарена институция, с тежки кадрови, организационни и компетентностни проблеми. Липсата на внимание и интерес към културния сектор от страна на държавата (както на законодателната, така и на изпълнителната власт), непрекъснатото замитане под килима на вопиющата нуждата от реформа, споменаването на културата само когато има нужда от самоизтъкване и блага приказка са характерни и неизменни черти на този сектор от години, ако не и от десетилетия.

Номинацията на млад, работлив и необременен човек на поста министър на културата от страна на новата управленска коалиция е смел и добре изглеждащ в публичното око, но твърде рискован ход. 

Институцията е толкова овъртолена в интриги, привидности, стоене на завет и стискане на палци и кълки, че за един млад и неопитен администратор ще е изключително предизвикателство да се ориентира в този лабиринт от онаследености и мистификации. 

Дваж и триж по-трудно ще е да събере смелост, за да направи най-необходимото в този сектор – радикално разчистване и реорганизиране на институцията, привличане на истински културни мениджъри, на които да бъдат осигурени адекватно заплащане и реално поле за действие. Всичко останало идва (и ще дойде, повярвайте ми!) едва след като тази тежка, неблагодарна и непопулярна работа бъде свършена.

Най-искрено му желая успех и дълбоко се надявам да се заобиколи с опитни, почтени и смели хора, които не само да го подкрепят, но и да му показват пътя, като  му напомнят денонощно – не само на думи, но и с личния си пример – за големите цели и истински важните приоритети пред него.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Ако искаш мъжете да са добри с теб, трябва да се държиш отвратително с тях; отнасяш ли се както трябва, те ще те накарат да си платиш за това.” 

Съмърсет Моъм, английски писател, роден на 25 януари преди 148 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател