"Радио София"

Според изследване, проведено сред ученици в Европейския съюз, 47% от българските деца не разбират какво четат. Това каза в предаването „Радиокафе“ Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация "Българска книга".

„Това е почти всяко второ дете. Това ни говори, че има фактори, които са много по-сериозни от социалните и икономически фактори. Важно е да има програма на държавно ниво, която да подкрепя четенето, развитието на литературата и книжовността. В годините на фалшивите новини, които се увеличават все повече и в годините, в които ние наблюдаваме тенденции, че четенето с разбиране е една от областите, която наистина страда, тази тенденция трябва да бъде преобърната“, добави Алексиева.

Тя допълни, че работата с институциите по създаването на такава програма ще бъде следващата стъпка, по която ще работят от Асоциация "Българска книга".

През последните години те развиват и кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“.

„Тя стъпва на кампанията, която преди 15 години Георги Господинов започна „Подари книга за Коледа“. Защо да подарим книга за Коледа? Не е ли това един скучен подарък? Ами, не! Това е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината, който могат да отворят и други хора, без да се амортизира. Книгата е и ваучер за пътешествие, без да мръднем от стола си. Тя е и пътешествие във времето, защото една книга може да ни отведе в миналото, може да ни отведе в бъдещето. Това е подарък, който наред с другите, за мен, е задължителна част от това, което откриваме под елхата. Книгата ни помага да бъдем емпатични, да станем по-добри хора, да изживеем 1000 живота, без да е нужно да живеем 1000 години“, добави Десислава Алексиева.

Тя припомни, че от 6 до 11 декември 2022 г. в Националния дворец на културата се проведе Коледен панаир на книгата, в който участваха над 150 издателства. И въпреки, че събитието е приключило, хората могат да намерят желания подарък и в книжарниците, каза председателят на УС на Асоциация "Българска книга".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?