"Радио София"

Според изследване, проведено сред ученици в Европейския съюз, 47% от българските деца не разбират какво четат. Това каза в предаването „Радиокафе“ Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация "Българска книга".

„Това е почти всяко второ дете. Това ни говори, че има фактори, които са много по-сериозни от социалните и икономически фактори. Важно е да има програма на държавно ниво, която да подкрепя четенето, развитието на литературата и книжовността. В годините на фалшивите новини, които се увеличават все повече и в годините, в които ние наблюдаваме тенденции, че четенето с разбиране е една от областите, която наистина страда, тази тенденция трябва да бъде преобърната“, добави Алексиева.

Тя допълни, че работата с институциите по създаването на такава програма ще бъде следващата стъпка, по която ще работят от Асоциация "Българска книга".

През последните години те развиват и кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“.

„Тя стъпва на кампанията, която преди 15 години Георги Господинов започна „Подари книга за Коледа“. Защо да подарим книга за Коледа? Не е ли това един скучен подарък? Ами, не! Това е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината, който могат да отворят и други хора, без да се амортизира. Книгата е и ваучер за пътешествие, без да мръднем от стола си. Тя е и пътешествие във времето, защото една книга може да ни отведе в миналото, може да ни отведе в бъдещето. Това е подарък, който наред с другите, за мен, е задължителна част от това, което откриваме под елхата. Книгата ни помага да бъдем емпатични, да станем по-добри хора, да изживеем 1000 живота, без да е нужно да живеем 1000 години“, добави Десислава Алексиева.

Тя припомни, че от 6 до 11 декември 2022 г. в Националния дворец на културата се проведе Коледен панаир на книгата, в който участваха над 150 издателства. И въпреки, че събитието е приключило, хората могат да намерят желания подарък и в книжарниците, каза председателят на УС на Асоциация "Българска книга".

„Предполагам, че често играя лошия, защото не изглеждам обикновено. Изглеждам малко жесток.“

Уилям Дефо, американски актьор, роден на 22 юли преди 69 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...