Младите хора в Нидерландия на възраст между 12 и 25 години днес четат повече книги, отколкото преди пет години, сочат резултати от изследване, цитирано от ДПА.

Проучване сред 945 души от средата на април до средата на май тази година по поръчка на асоциацията на издателствата Boekwerk е установило, че 46 на сто от анкетираните четат книга поне веднъж седмично в сравнение с 39 на сто през 2018 г. Младите хора, които четат книга всеки ден, са 11 на сто от анкетираните.

Сред младежите на възраст 12-19 г. не всички четат за развлечение, повече от половината от тях са чели книга, защото го изискват от тях в училище. Около 40 на сто от младежите в тази възрастова група не харесват четенето на книги. При младите хора на възраст 20-25 години 58 на сто се наслаждават на четенето. Проучването е установило също, че 42 на сто от младите хора търсят съвет в социалните медии какво да четат и че 56 на сто от четящите за развлечение избират литература на английски език. Книгите на немски и френски език не са така популярни. Изборът на литература на английски език се обяснява с липсата на търсената преводна литература или с лош превод.

 

Източник: БТА

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?