Книгите, които се издават сега, значително набъбват като страници в сравнение с издаваните преди 15 години. Става дума за поне 25% повече съдържание, се казва в анализ, публикуван от theguardian.com. 

Изследване на над 2500 книги, попаднали в списъка с бестселъри на „Ню Йорк таймс”, показва, че средният обем на книгите през 1999 г. е бил 320 страници, а през 2014 г. – 400. 

Сред причините за набъбването на съдържанието са електронните книги, които понасят всякакъв увеличен обем при миниатюрни разходи, така и културна промяна, твърдят експерти, помолени да коментират тенденцията. Според тях ярко се отличават онези читатели, които обичат дълги и напоителни четива и заради тях авторите се стараят да разказват пространни сюжети. Това са хората, които бягат от кратките жанрове, които ги заливат от онлайн медиите, и търсят съвсем друг тип удоволствие. 

Най-обстойно засега пишат американците – начело с Джонатан Франзен. Във Великобритания обаче му съперничат Хилари Мантел с обемните си исторически произведения, Джоан Роулинг с дебелите си романи, дори ЕЛ Джеймс с безкрайната си еротична тетралогия. Рекорда би и новозеландката Елинор Катън, която взе „Букър” със „Светилата” – обемен роман във викториански стил. 

Според литературен агент, анкетиран по темата, електронните книги не са най-важният двигател на трупането на обем при днешните книги. Той цитира проучване, че само 60% от купените е-книги се четат, останалите си стоят в четците непрочетени. 

Манията по дебелите книги обаче винаги е съществувала. Обяснението за нея в днешното забързано време, в което информацията ни залива отвсякъде е възможността да седнеш в удобен стол, да изключиш телефона си и да потънеш в един друг свят за дълго. 

Така че купувайте дебели книги за Коледа.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Колкото повече ограничаваш себе си, толкова повече се разкрепостяваш. Деспотизмът на ограниченията само помага да се достигне точността на изпълнението.”

Игор Стравински, руски композитор, роден на 17 юни преди 142 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…