СТЕФАНИ ЗОРОВА, "Дневник"

През 2022 г. 51.8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 години не са прочели нито една книга през свободното си време. Това показват данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ), посветено на образованието и обучението на възрастни през 2022 г.

Прочелите поне една книга са 48.2%, като институтът наблюдава лек спад в областта на четеното от 4.9 процентни пункта в сравнение с проучване от 2016 година. Жените, прочели поне една книга, са повече - 58.5%, а мъжете - 38%.

Изследването се провежда за четвърти път в България. Обхваната е представителна за страната извадка от над 5 хил. домакинства на принципа на доброволно участие чрез "пряко интервю".

Над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38.8%, почи толкова са и хората, гледали филм в киносалон - 38.7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38.6%.

Малко над една трета от българите (36.5%) четат вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените - съответно 38.4 и 34.5%. От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37.8 и 47.9%.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?