ВАНЯ ПЕНЕВА

Абсурдно e как общината превръща идеалния градски център в хаотична сбирка на отблъскващи монументи. Точно такъв пример е вдигането на над 6-метров паметник на средновековния охридски владетел Самуил, известен с края на Първата българска държава. Типичен средновековен управник, чието семейство се е изпоклало в зверски домогвания към властта. Ама това е най-малкият проблем. 

Задминахме македонците с кича и парвенющината им, а им се подигравахме доскоро. Ние и на румънците се присмивахме, но не знаехме на какво са способни управляващите. „Гарантирано от ГЕРБ!" Охридкото езеро - гребна база на Софийския университет! 

В градинката до „Александър Невски” няма място за тази грандоманщина. Паметникът съсипва пейзажа, обезценява базиликата "Света София". Проблемът е естетически и юридически. Престъпно, нахално и глупаво е да превръщаме някога стилната ни столица в панаир. Макар че вече процесът е необратимо напреднал. 

Съсипването на старините впрочем не е проблем само на софийското кметство, а на цялото управление на ГЕРБ - точно те изградиха крепости от полимери и бетон. Половината фасади от началото на ХХ век в стил неокласицизъм са покрити безнаказано с изолация от стиропор. Безценни паметници на културата се рушат заради престъпната безотговорност на кметството, а някои директно бяха съборени. "Витошка" мяза на селска чаршия от зрелия социализъм. Добрият тон и добрият вкус  вече са мухлясали понятия. Задушаваме се, обаче кметът и премиерът бият тъпана какви чудеса били направили за софиянци. И хората без памет ръкопляскат стадно. А уж точно те претендират за историческо преклонение. И докато експертите по изкуство и архитектура са изтикани в ъгъла, хора без капчица вкус вземат потресаващи „декоративни” решения. 

Недоразумението с паметника на Самуил може да бъде поправено – един кран го вдига и го изнася извън идеалния център на града. Колкото до аргумента, че нямаме монументи на владетели там – има, как да няма. Царят Освободител не е ли монарх? И каква изкривена логика се стреми през ХХІ век да величае така архаично и плоско някогашни царе? Целият мрачен пантеон от Средновековието ли ще наредим около „Александър Невски”, та учениците да си научат уроците? ХVІІІ век – епохата на бума на паметници на владетели и пълководци, свърши отдавна. Няма впрочем други безумни народи като нашия, които да кръщават жалките си отбори на исторически светини, за да може да се крещи по тях „К.р за Левски!”. 

Затова другите имат приказни столици, в които да скиташ в захлас, а ние – не. И ще продължим да си тънем в кичозното блато. 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 210 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.