СТЕФАНИ ЗОРОВА, "Дневник"

Музикантите от Софийската филхармония са предприели символични стачни действия заради ниските заплати. Те настояват за увеличение на възнагражденията, а ако проблемът не бъде решен, не е изключено и спирането на концерти в знак на протест. Това заяви пред "Дневник" Мартин Илиев, председател на Синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци в оркестъра.

Музикантите свирят с лентички, организирани са протестни демонстрации с плакати и листовки.

В момента основната заплата в Софийската филхармония за висококвалифицирани музиканти се равнява на около 55% от средната работна заплата в София и 75% от средната заплата за страната, обясни Илиев. В заложените искания е посочена сумата от 2600 лв., която да стане основната заплата за професионален музикант, като това включва оркестрант и артист-хорист. "Ние настояваме конкретните заложени цифри да бъдат за музикантите от художественотворческите състави, но и със съответните преизчисления за останалите длъжности в института", допълни Илиев.

По думите му миналата година към ръководството е отправено официално искане за увеличение на работните заплати до размера на средната работна заплата в София, или 60% увеличение на заплатите. "Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров пое този ангажимент още в началото на първия си мандат, но въпреки това искането ни не беше постигнато", каза Илиев. През 2022 г. единственото увеличение е направено през август в размер на 10%, което дори не може да покрие ръста от инфлацията, подчерта той.

Музикантите са напомнили за исканията си отново през септември, а оттогава са в стачна готовност, тъй като разговорите с ръководството не са довели до резултат. Илиев поясни, че миналата седмица от организацията са се срещнали с министъра на културата Кръстю Кръстев, който е обещал, че ще бъде назначена проверка по случая.

Директорът на културния институт има правото да се разпорежда с бюджетните средства, да определя числеността на персонала и размера на възнагражденията, каза Илиев.

"Според данни, получени от Министерството на културата, финансовите показатели на института са доста добри. Приходите от продажба на билети са над прогнозните стойности. Ние настояваме с тези средства приоритетно да се обезпечат възнагражденията на служителите, а не да се изплащат авансово хонорари на солисти и оркестранти, за каквото имаме данни от миналата година. В края на 2022 г. авансово са изплатени над 400 хил. лв. за хонорари на солисти и диригенти през тази година", допълни Илиев.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев