СТЕФАНИ ЗОРОВА, "Дневник"

Музикантите от Софийската филхармония са предприели символични стачни действия заради ниските заплати. Те настояват за увеличение на възнагражденията, а ако проблемът не бъде решен, не е изключено и спирането на концерти в знак на протест. Това заяви пред "Дневник" Мартин Илиев, председател на Синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци в оркестъра.

Музикантите свирят с лентички, организирани са протестни демонстрации с плакати и листовки.

В момента основната заплата в Софийската филхармония за висококвалифицирани музиканти се равнява на около 55% от средната работна заплата в София и 75% от средната заплата за страната, обясни Илиев. В заложените искания е посочена сумата от 2600 лв., която да стане основната заплата за професионален музикант, като това включва оркестрант и артист-хорист. "Ние настояваме конкретните заложени цифри да бъдат за музикантите от художественотворческите състави, но и със съответните преизчисления за останалите длъжности в института", допълни Илиев.

По думите му миналата година към ръководството е отправено официално искане за увеличение на работните заплати до размера на средната работна заплата в София, или 60% увеличение на заплатите. "Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров пое този ангажимент още в началото на първия си мандат, но въпреки това искането ни не беше постигнато", каза Илиев. През 2022 г. единственото увеличение е направено през август в размер на 10%, което дори не може да покрие ръста от инфлацията, подчерта той.

Музикантите са напомнили за исканията си отново през септември, а оттогава са в стачна готовност, тъй като разговорите с ръководството не са довели до резултат. Илиев поясни, че миналата седмица от организацията са се срещнали с министъра на културата Кръстю Кръстев, който е обещал, че ще бъде назначена проверка по случая.

Директорът на културния институт има правото да се разпорежда с бюджетните средства, да определя числеността на персонала и размера на възнагражденията, каза Илиев.

"Според данни, получени от Министерството на културата, финансовите показатели на института са доста добри. Приходите от продажба на билети са над прогнозните стойности. Ние настояваме с тези средства приоритетно да се обезпечат възнагражденията на служителите, а не да се изплащат авансово хонорари на солисти и оркестранти, за каквото имаме данни от миналата година. В края на 2022 г. авансово са изплатени над 400 хил. лв. за хонорари на солисти и диригенти през тази година", допълни Илиев.

 

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма