Фондация „Америка за България“ се разграничава от спора между ръководството на Софийска филхармония и диригента Илия Михайлов. Уважаваме свободата и правото на всеки да изразява своето мнение, но когато това засяга други организации, тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с факти. 

Фондация „Америка за България“ подкрепя Софийската филхармония от 2012 г., като оттогава е работила успешно с всички ръководства и екипи на националната институция. В същото време фондацията е подкрепяла инициативите и музикантите на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и Разград, защото вярваме, че качественото изкуство трябва да е достъпно за публиката в цялата страна.

Споменаваната в част от публикациите госпожа Светлина Терзиева никога не е била служител на фондация „Америка за България“, а програмен директор в една от многобройните организации, финансирани от нас и ние не можем да определяме последващия й професионален път.

Дейността на фондация „Америка за България“ е прозрачна и цялата информация за всички финансирани от нас над 550 проекта, включително в областта на изкуството и културата, можете да намерите на нашата интернет страница: http://www.americaforbulgaria.org/grants/area/arts/year/all. 

Успехът на повечето световни културни институции се дължи на обединените усилия и съвместното финансиране от държавата, общините, фондации, индивидуални и корпоративни дарители. От 2009 г. до днес фондация „Америка за България“ е инвестирала в българското изкуство и култура близо 13,5 милиона щатски долара под формата на безвъзмездна финансова помощ. Подкрепата за класическото изкуство в България – музика, опера и балет – заема малка, но съществена част от усилията ни за издигане на признанието за изкуството и културата в България и неговите достойни творци. Тази подкрепа включва:

Финансиране на средните и висши училища по изкуствата за осъвременяване на материалната им база, закупуване на нови музикални инструменти, осъвременяване на учебната програма, популяризиране на творческата дейност на техните възпитаници: Националната музикална академия; НМУ „Любомир Пипков“ – София, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, както и други училища от системата на Министерство на културата като НХГ „Илия Петров“ и НГПИ „Свети Лука“ – София; ПГПИ - Троян, НГПИ - Трявна, Училище по каменоделство - Кунино

Финансиране на фестивали и конкурси за класическа музика: Майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ; Международен конкурс „Млади виртуози“ на НМУ „Любомир Пипков“ – София; Перкусионна школа в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен; Международен конкурс за камерна музика „Пловдив“ на Елмира Дърварова ; „Мартенски музикални дни“ в Русе; „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив; „Пиано Екстраваганца (Людмил Ангелов)“; Международен балетен конкурс във Варна; „Музиката на Америка“ (Кантус Фирмус и Класик ФМ оркестър); „Американски балет за България“ (съвместно с Националната опера и балет); Международните конкурси „Панчо Владигеров“ в Шумен, „Светослав Обретенов“ в Провадия, „Елена Николай“ в Панагюрище и други.

Представяне на българската публика на най-добрите образци и творци на българското и световно класическо изкуство: Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Веско Пантелеев-Ешкенази, Максим Ешкенази, Елмира Дърварова, Красимира Стоянова, Георги Черкин, Марта Петкова, Красимира Петрова, Джошуа Бел, Мидори, Сара Ченг, Глен Диктеров и много други.

Неформално образование по класическа музика за деца: Фондация „Америка за България“ полага усилия за популяризиране на класическата музика сред децата и младите хора в България. До момента инициативата „Фортисимо в клас“ е достигнала до 12 000 деца в 39 училища в 6 града в България, а фамилните концерти на „Фортисимо Фамилия“ са посрещнали над 25 000 деца и родители.

Фондация „Америка за България“ не организира безплатни концерти, с изключение на концертите на открито в рамките на „Фортисимо Фест“ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе в периода 2010 – 2014. За всички посочени по-горе събития, организаторите продават билети на пазарни цени – към тях има традиционно голям интерес от публиката и те се провеждат пред пълни зали. 

Признанието на публиката и на творците ни мотивира да продължаваме да работим за популяризирането на класическото изкуство и да подкрепяме работата на Софийската филхармония и другите културни институции, защото сме убедени, че това е от полза за цялото българско общество.

БЕЛ. РЕД.  Поводът за становището е разрастващият се скандал с уволнението на диригента Илия Михайлов, чийто договор беше прекратен заради интервю, в което твърди, че фондация "Америка за България" овладява филхармонията. И.д. дирeкторът Виктор Стоянов отрече обвиненията и заяви, че финансите на оркестъра са изрядни. Зам.министърът на културата Боян Банов заплаши Михайлов със съд за клевета заради твърденията му, че бил замесен в схеми за източване на филхармонията. 

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...