Във френския град Лион вече има българска библиотека, съобщи БНР. Тя носи името на отец Матей Преображенски - Миткалото, възрожденец, просветител, книжар и революционер. Всеки, който иска да подкрепи библиотеката, може да изпрати книги.  Желаещите трябва да се обадят в редакцията на "Хоризонт до обед", за да разберат как може да стане това. Транспортът е за сметка на библиотеката в Лион.

Идеен създател е Жан Соломонов, журналист и писател, който от 25 години живее във Франция. Корените на проекта за българската библиотека в Лион са назад във времето, когато съдбата го среща в Лондон с писателя и радиожурналист Петър Увалиев. В предаването "Хоризонт до обед" Соломонов разказа:

„Имах щастието да отида на гости на свой братовчед. Един от гостите беше Пашанко Димитров, редактор в българската редакция на радио Лондон, автор на книга за царя и за Фердинанд. Третият човек от компанията беше Петър Увалиев. Тогава получих първите си уроци по емигрантство и по крайната доза на родолюбие. 

По това време работех във вестник "Демокрация". Когато влязох в бюрото на Петър Увалиев - два дивана, една малка масичка и четири стени, тапицирани с книги. Прекарахме няколко нощи в спорове за Възрожденска България, за Съединението. Тогава нямаше „Гугъл“. Той ми каза: "Жан, ако един ден напуснеш България, ще видиш, че ще се чувстваш много по-привързан към нея".

В Лион живеят над 5 хиляди българи. Има българско училище и няколко танцови състава.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"