Днес с помощта на компютърните технологии милиони читатели получават достъп до каталозите на най-големите библиотеки в света. Но въпреки това дори и най-съвременните технически изобретения не могат да се справят винаги. За да се намери дадена книга в голямо книгохранилището са необходими понякога много усилия и време. Затова учени работят по създаването на мобилен робот, който да се движи между лавиците и да сканира всяка книга, докато не открие желаната.

Вече е изобретен роботът скенер AuRoSS , който може да определи мястото на търсената книга до сантиметър. Задачата му се задава и през нощта той я издирва. На сутринта книгата се предоставя на читателя. Роботът вече се използва с успех в някои от големите библиотеки в Сингапур. Според създатели AuRoSS би имал приложение и в големите складове на едро.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"