На 17 май във Виена се откриват Виенските фестивални седмици и новият директор Мило Рау е подготвил много новости. Под негово ръководство на откриването ще бъде провъзгласена Свободната виенска република, отваряйки нова глава в дългата и разнообразна история на фестивала. Традиционното културно събитие, което ще продължи до 23 юни, ще премине по доста по-различен начин от предишните.

Популярният фестивал за съвременни изкуства, който за първи път поема швейцарският режисьор Мило Рау, обещава разнообразна програма и тази година. Изключително интересно ще бъде и откриването на 17 май на площада пред Виенското кметство, което ще бъде съпроводено от ефектни визуализации. Много артисти и активисти ще излязат на откриването, сред които нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек, новата звезда на немскоезичната литература Ким де л'Хоризонт и руската феминистка пънк-рок група Пуси Райът. На събитието официално ще бъде обявена Свободната виенска република, която според Рау е артистична република на всички и за всички. Официалното откриване ще бъде излъчено от австрийската телевизия ORF 2 и германската 3sat. На следващия ден отварят врати Домът на републиката в Етнографския музей и Клубът на републиката във Фолкстеатър.

За цели пет седмици Виена ще се превърне в център на разговори и оживени дискусии за посткапиталистическото бъдеще, където ще се срещнат артисти, интелектуалци и различни движения от цял свят. Разнообразната програма включва участие на Елфриде Йелинек, унгарския режисьор Корнел Мундруцо, полската художничка и фотографка Агнешка Полска, бразилската писателка и режисьорка Кристиане Ятахи и много други. Близо 50 различни продукции и проекти ще бъдат представени в рамките на фестивала, а много от събитията са с участие на публиката и са безплатни за посещение.

Друга особеност на тазгодишното издание е Съветът на републиката, който се състои от 20 артисти, активисти, интелектуалци от цял свят и 80 жители на Виена. Съветът ще наблюдава критично целия фестивал и ще обсъжда бъдещето на политиката, културата и театъра, въпроса откъде идват парите за проекта и къде отиват, смисъла на бойкота, отношението на глобалния фестивал към устойчивите планове и много други теми. В края на фестивала Съветът на републиката ще представи подготвената от него така наречена Виенска декларация. Това е конституцията на новата република, която ще бъде валидна през следващите четири фестивални години.

Виенските фестивални седмици съществуват от 1927 г. В програмата им са включени театрални, балетни и оперни постановки, рок концерти, песенни рецитали, видеоинсталации, изложби.

 

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…