Повече от 80 процента от жителите на австрийската столица говорят два или повече езика в ежедневието си. За да насърчи многоезичието, общинската управа на Виена търси доброволци, които да четат на децата в началните класове на майчиния им език, съобщи институцията. В момента в 20 виенски училища са ангажирани около 80 доброволци, които участват в проекта.

Според проучване, проведено тази година от института SORA, жителите на Виена подкрепят насърчаването на многоезичието. Две трети от респондентите заявяват, че не само владеенето на немски език, но и насърчаването на многоезичието се счита за важна мярка за интеграция. Австрийската столица работи по проект "Наставници по четене на роден език" и търси доброволци за 19 различни езика. Палитрата е разнообразна: от английски през босненски до виетнамски. Повече от половината виенски студенти говорят два или повече езика.

Търсят се доброволци за четене на майчиния си език, особено с познания по арабски, босненски, дари, хърватски, македонски, сръбски, чеченски, турски и украински. В проекта могат да се включат и хора, владеещи български и немски език като родни. Задачата на доброволеца е веднъж седмично да чете на децата приказки, детски книжки и стихчета в продължение на един час или да разглежда заедно с децата книжки с картинки. Всички доброволци посещават подготвителен семинар преди първия час. Проектът се изпълнява от общинския отдел за интеграция съвместно с виенската Дирекцията по образование и виенските книжарници. Инициативата "Наставници по четене на роден език" е пример за реалната интеграция, която се осъществява в австрийската столица. Доказателство за това са и книгите, предлагани в Детската библиотека на световните езици в 15-ти район с фонд от близо 14 000 книги на над 50 езика.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев