БНР

2020 година – доста по-различна във всяко отношение

"Това беше една тегава година, в която се случи нещо, предричано отдавна от фантастите – вирус. Но се надявам това да е последната такава година. Забележително е как научната фантастика успява да предвиди много неща. Изненадата е по-скоро от това как нещо от литературата и изкуството може да се случи и в живота. Изкуството не бих казал, че притежава точно пророчески сили. В изкуството са кодирани някакви елементи, които имат своята способности да бъдат материализирани в бъдещето – то един сбор от интуиции, които хората, които го създават, с фина чувствителност, долавят, преработват и много често се оказва, че тези интуиции са били верни. Интуицията на крилете на познанието в комбинация дават тези резултати, които после се оказват много близки до действителността, отколкото спекулациите на професионалните футуролози, социолози и т.нар. "социални шамани"."

2021 година

 

"Това е 20-ата година от излизането на "Мисия Лондон". Публичният живот на една книга, на едно произведение не ме вълнуват толкова, докато работя. А след като го завърша, то остава на хората и заживява свой собствен живот, в който авторът малко трудно може да се вмести. Читателите ги очаква една изненада, защото ще се появи една нова "Мисия", която, разбира се, е една нова история, но все пак написана донякъде в стилистиката на "Мисия Лондон" – една парадоксална книга... Новата "Мисия", няма да кажа заглавието, ще дойде в момент, когато, има нужда от нея, защото смехът и самоиронията са спасителни. Хората имат нужда от това."

Прогнози

"Прогнози трудно се правят. Мога да кажа за очакванията. Те са по-скоро оптимистични, ако си дадем сметка колко важен и цялостен може да бъде този процес на оздравяване, през който нашето общество предстои да премине. Смятам, че това е едно от най-важните неща през предстоящата година – процес на оздравяване не само в медицински аспект, а и в социален, икономически... Това става след такива големи изпитания. Обществото поема с нови сили нанякъде. Всеки народ има свой път, въпросът е да не спира."

Алек Попов смята, че това, от което наистина имаме нужда, е един нов свеж поглед към нас самите и към света около нас. "Повече самоирония, вместо самосъжаление."

АЛЕК ПОПОВ (54) е автор на романите "Мисия Лондон", "Черната кутия" и "Сестри Палавееви". Роден е през 1966 г. в София и първо става известен като автор на разкази със сборниците си "Мръсни сънища" и "Ниво за напреднали". Той е двукратен носител на наградата "Хеликон" (за "Ниво за напреднали" през 2002 г. и "Сестри Палавееви" за 2013 г.). Два пъти взема и "Цветето на Хеликон" за най-продавана българска книга с "Черната кутия" и "Сестри Палавееви".

Коментари  

0 #1 Клара Армандова 07-01-2021 16:23
С удоволствие го чета!
Цитиране

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 97 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.