НИКОЛЕТА МАНДЖУКОВА, БТА

На официална церемония в Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик бе връчена Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев“ и наградите в съпътстващия конкурс за местни автори.

По традиция отличието се присъжда на рождения ден на Райко Алексиев - 7 март, а тази година се навършват и 130 години от рождението му.

Тазгодишният носител на наградата е писателят Алек Попов. Тя му бе връчена от Гергана Табакова, директор на Дирекция „Образование и култура“ в Община Пазарджик.

"За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев - даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот", каза Алек Попов.

Той добави, че сатирата винаги е била един недолюбен жанр от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е ползволено на човека да се шегува и доколко е приета критиката към силните на деня.

"Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада - тогава се раждат чудовища и кошмари", отбеляза още Алек Попов. Той изтъкна ролята на Радой Ралин, Алберт Бенбасат и екипа вестник „Стършел“, които са съхранили паметта на Райко Алексиев в мрачните времена на социализма, когато творчеството му е било инкриминирано. Трябва да пазим памет за нещата, които са се случили, за да не се случат никога повече, каза в заключение носителят на Националанта награда.

На церемонията бяха връчени награди и на мести автори, участвали в съпътстващия конкурс.

За хумористична проза бяха отличени: Димитър Стефанов, Михаил Тодоров и Илия михайлов. Наградата за хумористична поезия получи Тодор Каракашев, а за карикатура- Констанин Анастасов.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена през 2002 г. от община Пазарджик и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"