Историческият музей в Дряново и общината в града обявиха началото на национален конкурс, посветен на възрожденския строител Колю Фичето. Темата е "Преминал майстор през зимата". Конкурсът е за рисунки, макети, стихотворения и разкази. Приканват се да участват деца от детските градини и ученици от първи до дванадесети клас до 30 април 2024 г. 

„Конкурсът е посветен на майстор Никола Фичев – талантливият творец, който започнал своя път от Дряново. Чрез съзидателния си гений сътворил множество сгради, къщи и мостове, които и днес будят удивление. Никола Фичев е бил и обществено ангажирана личност, милееща за свободата и благоденствието на българите и е една от най-ярките фигури на Българското възраждане“, каза за БТА Иван Христов, директор на историческия музей в Дряново. 

Конкурсът се организира за трети път, а оценяването ще се осъществи от комисии от експерти в съответните раздели. Награждаването ще се състои на 1 юни в Икономовата къща, допълват организаторите.

НИКОЛА ФИЧЕВ, известен като Кольо Фичето и наричан Уста Колю Фичетоq е възрожденски строител, архитект и скулптор. Роден е в Дряново през 1800 г. Останал сирак без баща на 3 г. Става част от строителните ложи в Търновско. Бил е калфа в Трявна, Брацигово, Корча. Знаел е отлично турски език, говорил е добре гръцки и румънски език.

Умира през 1881 г. в Търново, където днес в парк „Дружба“ се намира гробът му. Оригиналният кръст е в окръжния исторически музей „Конака“. В непосредствена близост до гроба му е издигнат монумент на възрожденските строители.

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…