Заповедта за спиране на продажбите на книгата „Главната църква в Рилския манастир” на доц. д-р Александър Куюмджиев, която беше издадена от директора на Института за изследване на изкуствата доц. д-р Емануел Мутафов във връзка със отправения сигнал от Рилския манастир до Министерство на културата, е отменена. Документът е с днешна дата, съобщи artstudies.bg. 

В писмо на министъра на културата Вежди Рашидов до директора на института се казва, че издаването и разпространението на книгата е в съответствие с Наредбата за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности и не нарушава Закона за културното наследство.

На 19 май Министерството на образованието и науката връчи годишните си награди „Питагор“ за съществен принос в развитието на науката и в категорията „Научна книга“ отличи доц. д-р Куюмджиев за труда му. Досега обаче продажбата й беше спряна заради претенции на игумена на Рилския манастир към БАН. Той претендира за авторски права върху снимките, тъй като били използвани без разрешението му. Това обаче няма как да стане, тъй като чл. 179 от Закона за културното наследство гласи, че създаването, разпространението и използването на изображения с образователна и научна цел е свободно. 

Коментари  

+1 #1 Eli Skarlatova 25-07-2016 07:49
Истината, макар късно, възтържествува! Този резил не бива да остава без последствия: авторът и/или БАН трябва да съдят игумена и юридическия му представител за клевета, уронване престижа на институцията и за пропуснати ползи. Не е морално и БПЦ да не наложи наказание за подобно поведение върху епископ, който предприема действия по забраняване и дискредитиране на книга. Живеем в ХХІ-ви век!
Цитиране

„Актьорите се вземат прекалено насериозно. Самюел Бекет е важен, Джеймс Джойс е важен. Те оставиха нещо след себе си. Но дори Лоурънс Оливие е тотално неважен. Да играеш роля е много просто, но актьорите се опитват да го изкарат изкуство.“

Ричард Харис, ирландски актьор, роден на 1 октомври преди 92 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?