Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател, съобщи БНР. На 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“.

“Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева на страниците на първия брой на новото издание.

Списанието “Български артист“ се появява за първи път през 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти. На страниците му се разглеждат теми като “Човешките права на артиста“, “Обществените театри в Германия и нашите театри“, “Елементи на драматическото изкуство“, “Значението на оперния хор“, “Постигане на музикално разбиране“... Още в първия брой на “Български артист“ от 2024 г. се прави съпоставка със съвременното “музикално разбиране“ на публиката. Във всеки брой е планирано да се изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да може да се вгледаме в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

“Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава - и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. - в случая с операта, а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева.

В новото издание ще бъдат помествани портрети на артисти, интервюта, репортажи от музикални събития; теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Важна част е и представянето на “Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.  

През първата година от публикуването си списание “Български артист“ ще бъде тримесечник. Пилотният брой е хартиено издание, а от есента се очаква дигитално издание, чийто пълен архив ще бъде достъпен срещу абонамент.

Освен в разпространителската мрежа, списанието ще се продава в Античния театър в Пловдив при завръщането на Соня Йончева в родния й град с концертно изпълнение на операта “Тоска“ от Пучини на 4-и юни, посветено на 100-годишнината от смъртта на композитора и 70-годишнината от основаването на Пловдивската опера.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.