Утре, 10 февруари, се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод на 13 февруари от 19,30 ч. на голямата сцена на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (София) ще бъде представен спектакъла „Празнуваме Татяна Лолова“, обяви институцията на сайта си. Актриси от различни поколения - Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Стефания Кочева и други, ще изпълнят части от популярни текстове от пиеси, в които е играла Татяна Лолова на сцената на театъра.

Ще има и изненади. Калин Сърменов, който е един от любимите колеги на Татяна Лолова през годините на работата й в Сатиричния театър и един от героите й в книгата „Дневници и делници“ е режисьор на събитието.

"Това, че Сатиричният театър държи много на паметта е в основата на мисленето ми, в основата на нещата, които ние започнахме да правим в последните десетина години вече. Това поколение, част от което беше Таня, създаде причинно-следствени връзки, на базата на които ние в момента стъпваме.

Ако едно общество или ако една емоционална мисъл или енергия не си дава сметка за това, няма никаква перспектива. А мисля, че това е и пример за младите, които идват в театъра, младите, които са около театъра. Това е пример, който изгражда и създава усещане за логика. Самото събитие ми се иска да бъде част от света, който Таня е оставила след себе си като роли и той някак да се преплете с младите или настоящите звезди на Сатиричния театър. Ще имаме и много музика, свързана с нейните песни.

Ще има доста откъси от нейни представления, радиопиеси и телевизионен театър. Ще има доста спомени за нея. Ще бъде като купон - да имаме усещането, че тя е сред нас", разказа Калин Сърменов, директор на Сатирата, в интервю за БНР. 

ТАТЯНА ЛОЛОВА е родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе.

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в Театър „София“. Има над 120 театрални и 54 роли в киното, 76 в телевизията, многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.