Книгата "Наградени млади автори в Националния литературен конкурс "Яна Язова", съдържа отличените творби в десетте му издания - от 2007 до 2016 г., излиза специално в чест на 105-годишнината на родената в Лом писателка Яна Язова (1912-1974).

Премиерата ще се състои на 6 юни от 17,30 ч. в Националната библиотека "Св св. Кирил и Методий". Книгата ще представи писателят Емил Андреев.

Очаква се включените автори в книгата да разкажат за творбите и за себе си - Иван Димитров, Яница Радева, Елеонора Бойчева, Оля Стоянова, Слав Петков...

Премиерата се организира съвместно от Клуб "Писмена" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и от Народно читалище "Постоянство" 1856 - град Лом.

Народно читалище "Постоянство" е организатор на конкурса, който се подкрепя от Община Лом, издател на книгата, която излиза с подкрепата на програма "Помощ за книгата" на Министерството на културата.

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...