Започна приемът на творби за участие в националния литературен конкурс "Яна Язова". В него имат право да участват автори от цялата страна на възраст между 14 и 35 години. 

До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, могат да изпращат творците. Разказите трябва да са до пет машинописни страници, а стихотворенията - до една. Срокът за изпращане на творбите е до 30 септември 2023 г. 

200 лева е паричната премия за първото място при разказите и стихотворенията, за второто са предвидени 150 лева, а 100 лева са осигурени за третото място. Организаторите дават и специална награда за разказ на участник от Лом. В рамките на литературния конкурс е обявен и конкурс за есе на тема "Моят роден град Лом”. Ученици от община Лом, на възраст до 18 години, могат да изпращат своите есета, които също ще получат награди и ще бъдат поощрени с парични премии. За този конкурс върху плика трябва да се добави (За есе)

Творбите се изпращат в плик на адрес: гр. Лом, п.к. 3600, ул. Славянска № 1, Цветанка Кнезовска – главен библиотекар в НЧ "Постоянство 1856"- Лом. Наградният фонд се осигурява от Община Лом, НЧ "Постоянство 1856" и спонсори. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на тел: 0971/66472. 

Резултатите ще бъдат обявени на 16 октомври 2023 г. на сайта на Община Лом.   

 

Източник: Владимир Недев, "Радио Видин"

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...