АДЕЛИНА ГРОЗЕВА, Програма "Христо Ботев"

Тази година се навършват 110 години от рождението на писателката Яна Язова. Повод да си припомним за нея е и погледът на младите към нашата литературна история. 

Теодора Милева е ученичка в столичното 73-то средно училище "Владислав Граматик“, София. Заинтересована от историята на писателката Яна Язова, Теодора създава филма с биографични елементи за Язова – "Моята Мо". Теодора е и съосновател на подкаст и проект за създаване на дигитално съдържание за български писатели и е финалист в изданието "Малки поетики“, нейни творби са публикувани в списание "Ах, Мария“. 

Интересът на Теодора към творчеството и личността на Яна Язова възниква преди няколко години, когато случайно тя открива историята за внезапната ѝ смърт. Във филма присъстват кадри на оригинални писма, ръкописи, албуми, съхранявани в Държавни архиви, както и интервюта с изявени специалисти по темата като д-р Петър Величков и Катя Зографова:

"Яна Язова през цялото време поддържа динамика. Или я хвалят, или я хулят. Интелектуалците се предизвикват. Нещо много типично за отношенията в литературните среди са кодовите имена. Интересното е, че в отношенията си Яна Язова и Балабанов са се наричали "Мо" и "Ра", а това идва от думата "мойра", която от гръцки означава съдба. Яна Язова е била силно критикувана и заради думите, които е използвала в поезията си. Думи от бита дори, но тя казва истината чрез тях, но поезията не звучи така красиво и затова на повечето хора в това време не им харесва.“

Яна Язова рано започва да пише стихове, наречена е гениалното дете на българската литература. Проф. Балабанов дава на Люба Генчева псевдонима Яна Язова, но самата тя пише към Балабанов по-късно – "Ти намери най-краткия път да направиш живота ми пъкъл, а ти знаеш, че в пъкъла никой не обича“. 

Д-р Петър Величков, чието интервю Теодора включва във филма си, казва, че Яна Язова успява да влезе в бездните на жената, които други поетеси не са успели да достигнат – като "Рози“ и "В нощта“. Величков казва и че в поезията на Язова се усеща смърт, и тя успява да изгради един портрет на гаврошовците, познат от Христо Смирненски. Литературоведката Катя Зографова също е включена във филма, тя прави сравнение между Яна Язова и Елисавета Багряна.

Към днешна дата Теодора е автор и редактор в електронното списание “We Matter”, както и доброволец в неправителствената организация Social Hub, с която осъществява проекти по програмата Еразъм +. Работи също с проф. Иван Бързаков – писател, психолог и педагог, българинът с най-много номинации за Нобелова награда и откривател на иновативната система за учене “Optima Learning”. 

Участвала е в много литературни конкурси, като в края на миналата година е селектирана за финалист в “Млади поетики”. Създава свое предаване – “Опознай България”. Първото филмово състезание, в което участва, е “Писателските домове разказват”, където представя къща-музей “Димитър Димов”, живота и творчеството му.

 

 

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...