БНР

Нежна, тиха, стихийна, кротка, експанзивна, мълчалива, смешна или меланхолична  - тя е емблемата на българското кино от 60-те и 70-те години.

Невена Коканова произнася първата си филмова реплика през 1956 г. във филма "Две победи", за да се превърне малко след това в безспорната прима на седмото изкуство у нас.

Големите си роли прави в сложни и противоречиви екранизации - Ирина в "Тютюн", Лиза в "Крадецът на праскови", Неда в "Отклонение".

След превъплъщенията в сложни, водещи женски персонажи – на големия екран се възкачва една друга Невена Коканова - укротена, помъдряла, покоряваща сърцата на зрителите със своите знакови, епизодични превъплъщения във филми като "Момчето си отива" и "Матриархат".

Родена през 1938 г. в Дупница като потомка на аристократичната фамилия Фон Хелденберг, Невена Коканова има достатъчно причини, за да не бъде допусната до сцената и киноекрана. Провидението изглежда е на нейна страна, а за истинския талант се оказва, че граници няма. Освен онези граници на епохата - политически и културни - които тя не успява да надскочи, въпреки своята световна класа.

В тази серия на видеокаста "Говори..." ще чуете няколко интервюта с Невена Коканова, както и стихотворение и песен, изпълнени от актрисата и съхранени в Златния архивен фонд на БНР. Неповторимото и енигматично присъствие на Невена Коканова в българското кино от ХХ в. коментират кинокритикът Деян Статулов  и актрисата Елена Петрова.

Във видео подкаста "Говори..." екипът от дирекция "Дигитални програми" на БНР представя интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци, чуваме и гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за тях и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас.

 

Епизодите се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube.

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...