Vladimir Todorov, фейсбук

Снощи гледах "Най-дългата нощ" - филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков. Актьорите няма да изброявам, тъй като са много и почти всички са с поддържаща роля. Главна няма.

Гледал съм го отдавна и бях позабравил колко е добър. Желязна драматургия. Заснет брилянтно. Почти 90% от действието се развива в движещ се влак, със страшно много персонажи, композиции и хореография на сцените, което само по себе си е изключително трудно за заснемане. Камо ли през 1967. Няма излишен кадър, няма излишна реплика, глупав и неубедителен диалог. Актьотите до един са много добри и всеки на мястото си. Музиката е изключително пестелива, без да се натрапва. Появява се точно където трябва и за колкото време трябва. Цялостно впечатление: майсторска работа, като се има предвид кога е правен и ритъма и динамиката на киното от това време. И днес се гледа с удоволствие.

Може и да греша, но мисля, че е невъзможно този филм да бъде заснет в днешно в време с бюджетите, с които разполага нашето кино. А, и не само заради това.

Има го в YouTube за който се интересува.

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма