Правете интересни, изумителни, славни, фантастични грешки. Нарушавайте правилата. За това призовава известния писател Нийл Геймън в новата си книга "Изкуството има значение" Вдъхновяващят текст е съчетан и с майсторските илюстрации на Крис Ридъл. 

 

ОТКЪС

Кредо

 Вярвам, че да се убие една идея е трудно, защото идеите са невидими и заразни и бързо отлитат.

Вярвам, че можете да противопоставяте собствените си идеи на идеи, които не харесвате. Че трябва да сте свободни да спорите, обяснявате, изяснявате, дебатирате, обиждате, оскърбявате, да се гневите, да се подигравате, да пеете, да драматизирате и да отричате.

Не вярвам, че изгарянето, убиването, взривяването на хора, разбиването на главите им с камъни (за да се избият оттам лошите идеи), давенето им и дори побеждаването им ще могат да въздействат за удържане на идеите, които не ви харесват.

Идеите изникват там, където не ги очакваш - като бурени, и също като тях са трудни за контролиране. Вярвам, че потискането на идеи разпространява идеи.

Вярвам, че хората, книгите и вестниците са резервоари за идеи, но изгарянето на хора, които издигат идеите, ще е също такъв провал, какъвто и обстрелът със запалителни бомби на вестникарските архиви. Късно е вече. Винаги е късно. Идеите вече са излезли навън и се крият зад хорските очи, изчакват в мислите им. Те могат да бъдат прошепнати. Могат да бъдат изписвани в мъртвилото на нощта по стените.

 Могат да бъдат нарисувани.

 

НИЙЛ ГЕЙМЪН е английски писател на фентъзи, научна фантастика и комикси. Роден е в село Порчестър, Англия, на 10 ноември 1960 г. В началото на осемдесетте години се занимава с журналистика. Започва писателската си кариера през 1984 г., когато написва биографична книга на групата „Дюран Дюран”. Пробива на книжния пазар с комикса си за възрастни „The Sandman”. Известни негови книги са „Добри поличби”, „Каролайн”, „Книга за гробището” и др. Тези и други негови творби са преведени на българските. Двукратен носител е на награди „Хюго” и „Небюла”.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 97 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.