Letiashtata Kozzila Erato, "Фейсбук"

Започнаха се дискусии дали ВСЕ ПАК хорото в езерото не е нещо хубаво, нещо светло, нещо, което възражда България, па дори и с цената на символично замърсяване. 

Ами не.

Да си представим, че имате майка и тя е с разклатено здраве. Вие я обичате, душа давате за нея и искате да направите нещо хубаво и светло, за да я накарате да се почувства добре.

За тази цел наемате група, която свири на банджо, танцьорки и певец, който пуши кубински пури и пее. Закарвате ги у майка ви. Групата започва да свири, певецът да пуши и да пее, танцьорките да танцуват.

Само след час на майка ви ѝ се повдига от пушека, боли я главата и е силно раздразнена. Казва ви да си обирате крушите и вика полиция, защото е 23.00 часа, а вие не спирате да дрънкате на банджо.

И какво правите вие? Вместо да си вземете бележка, се обиждате, започвате да се тупате в гърдите и да прокламирате какъв отдаден син на майка си сте и да подчертавате колко добри са танцьорките.

Само дето майка ви няма нужда от тях. Не само че няма нужда, ами накрая на вечерта кашля, повръща ѝ се и взима хапче за главоболие.

Да си патриот не е да правиш никому ненужни глупости, закононарушения и панаири, а е нещо полезноо. Смислено.

Да занесете на майка си топла храна, да я заведете на любимото ѝ място, да платите за санаториум.

Способността да правиш правилните неща, за тези, които обичаш, е проява на висш интелект.

В случая, тропайте хора̀ по площадите, дворовете или фестивалите. Садете дървета, борете се с корупцията, помагайте си един на друг. Не си бийте децата. Не си бийте партньорите. Карайте внимателно. Казвайте “благодаря”. Четете книги. 

Учете си историята и си събирайте боклука, след като сте били някъде.

И да, проумейте, че човешкото присъствие в някои части на природата е нежелателно, пагубно и вредно. Изберете да се въздържате да ходите там, за да не се налага да акате в храстите наоколо и да замърсявате

Такива работи биха зарадвали майка България. Не да дрънчите на банджото и да вряскате до среднощ.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…